Feixisme al descobert. Un regidor del PP d'un poble de Guadalajara ha estat enxampat en vídeo cantant l'himne de la Falange 'Cara al sol' mentre alçava el braç dret i feia la salutació nazi. Les imatges han circulat ràpidament per la xarxa i s'ha pogut identificar a un dels participants de l'enaltiment feixista que es va produir en un local com el regidor i exalcalde de Cabanillas del Campo, Jaime Celada, segons ha pogut confirmar elDiario.es. En l'enregistrament es poden veure altres persones presents al recinte que també s'hi van sumar, però ell apareix en el segon número 15 del vídeo. Per la seva banda, el govern municipal ja ha avançat que portaran les imatges davant la secretaria de Memòria Democràtica. El Partit Popular de Castella-la Manxa ha anunciat hores més tard l'obertura d'un expedient informatiu a Celada a càrrec del Comitè de Garanties i ha titllat l'incident de "poc exemplar".

Enxampen l'exalcalde cantant 'Cara al sol'

Segons han anat confirmant diversos mitjans, les imatges les haurien enregistrat aquest cap de setmana, suposadament en una celebració al restaurant Bureo de Guadalajara. Pel que sembla ser, en el moment més àlgid de la nit, alguns dels comensals no es van poder contenir quan l'himne de la Falange va començar a sonar a tota pastilla pels altaveus del local, entre ells el candidat pel PP a l'alcaldia de Cabanillas del Campo en les darreres eleccions, població de la qual també fou batlle i roman l'actual portaveu de la formació municipal. Diversos participants de l'arravatament feixista, entre ells Celada al segon 15 del vídeo, s'aixequen, alcen el braç dret i canten la cançó feixista entre rialles i saltirons. Es tractaria d'aquest home amb el jersei blau marí i barba, a la taula del fons de la sala.

captura TUIT cara al sol regidor guadalajara
Captura de pantalla del vídeo en el qual el regidor del PP fa la salutació nazi

Segons informa elDiario.es, el regidor d'Unidas Podemos del govern municipal ja ha avançat que portarà l'incident davant la secretaria d'Estat de Memòria Democràtica, després de titllar de "molt greu" aquest acte d'"apologia del franquisme" per part d'un representat públic. Se li podria aplicar la nova llei de memòria històrica, que va entrar en vigor el passat mes d'octubre. Ara per ara, Celada no s'ha pronunciat sobre la polèmica ni ha ofert cap mena d'explicació.