La coordinadora general del Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT), Marta Pascal, aborda en l'entrevista amb El Nacional les relacions amb la CUP i la incògnita de la candidatura del partit successor de CDC a les properes eleccions, inclòs un possible retorn del president Artur Mas. Té clar que "Hem de vetllar pel nou país, no per la revolució".

Marta Pascal - SergiAlcazar

Ja han perdonat a la CUP que enviessin el president Mas -van dir ells- “a la paperera de la història”?

Això seria molt. No és qüestió de perdonar la CUP sinó de seguir fent la reflexió que si es tracta de construir amb un procés de suma, per fer un nou Estat no hi sobra ningú. I el que va fer la CUP quan veta el president o l’envia a la paperera de la història, com diuen ells, és dir: ‘Miri, hi ha una part de la societat que no la comptem per fer aquest nou país’. Això té una part de sectarisme: ‘Només el meu món, el món que m’imagino, és el bo’. Això és molt poc inclusiu. Aquest país, la societat catalana en general, se’n surt si es compta amb tothom. No és només un problema nostre amb la CUP, sinó de reflexió sobre què significa aquest procés.

Vostè es considera més radical que Oriol Junqueras?

Això de la radicalitat en política sempre és relatiu. Jo crec que cal tenir conviccions i determinació. Però, a la vegada, s’ha de ser molt honest, i no enganyar la gent. El senyor Junqueras ja es definirà ell. A mi m’agradaria que la gent em definís amb aquests atributs i estem intentant que el partit tingui viabilitat en aquests termes.

Li preguntava això perquè a Madrid, sectors del govern del PP diuen que, en el fons, Esquerra, i el vicepresident Junqueras, estan fent de CiU, en aquests moments. I, per contra, que el PDeCAT fa d’Esquerra… o de CUP, fins i tot…

L’ancoratge que té el Partit Demòcrata amb Convergència és el millor llegat polític de Convergència Democràtica i de Convergència i Unió en el seu moment. Costa d’entendre que Esquerra Republicana pugui…

Ho diuen a Madrid, no dic que ho digui Esquerra…

El paper d’Esquerra Republicana ja l’explicaran ells. En tot cas, com que estic convençuda que el senyor Junqueras no fallarà i treballa a tota màquina per tenir a punt tot allò que fa referència a la logística del referèndum… segur que tota aquesta rumorologia que ve de Madrid pot quedar resolta. A mi el que m’interessa és que els catalans identifiquin i entenguin que el Partit Demòcrata, aquest nou partit, està disposat a fer viable el procés polític des de la centralitat política. I, sobretot, que treballa per un model de societat ampli, que està a favor de la col·laboració publico-privada, dels qui generen riquesa, que tenim molt clar que aquesta riquesa s’ha de repartir, que s’han d’atacar alguns problemes relacionats amb la desigualtat, amb la pobresa, que necessitem un país punter en innovació i infraestructures, amb un bon sistema educatiu i sanitari…

Em defineixo com a liberal-social. Estem en disposició de fer un gran país amb un Estat petit

Vostè es defineix ideològicament com a liberal. L’Estat català ha de ser mínim o ha de ser màxim?

Em defineixo més com a liberal-social. Estem en disposició de fer un gran país amb un Estat petit. L’espai de l’Administració ha de garantir igualtat d’oportunitats però a la vegada fugir d’una concepció intervencionista.

El president Mas està tornant? El veu com a possible candidat del PDeCAT?

Ja vaig dir fa molt de temps que el tema dels candidats no toca. No expressaré cap opinió, ni em referiré a cap nom, perquè estic molt convençuda que en aquest partit hi ha gent amb molt de talent per fer coses molt grans. Gent amb més experiència o gent amb no tanta experiència. Quan arribi el moment triarem i sabrem triar molt bé.

Triaran candidat per primàries…

Evidentment. Una de les coses innovadores d’aquest partit és que si tenim més d’un candidat es fa un procés de primàries en què s’escull el millor perfil. I no només a nivell nacional sinó també per les alcaldies. Ho farem d’aquesta manera. Per tant, estem tranquils. Tindrem a punt el procediment i, quan toqui, farem el procés per escollir el candidat.

Vostè es presentarà en aquestes primàries? És coordinadora general, encarna la nova generació, les noves cares d’aquest espai que estan… construint o reconstruint?

Hi ha una part de construcció, estem fent un partit nou pel que fa a com s’organitza i interactua amb la societat. Però també hi ha una part de reconstrucció, perquè tot aquest llegat que ens ha deixat Convergència Democràtica i que hem incorporat, en algunes coses, requereix acabar-lo de consolidar. A mi em van encarregar molt claríssimament, amb la gent de l’executiva, fer partit. M’hi dedico gairebé amb exclusivitat. Sóc diputada al Parlament però la meva feina en el dia a dia és de partit i crec que venen uns temps en què això és més necessari que mai que sigui així. Ens hi hem de dedicar en cos i ànima. Són moments políticament de molta intensitat i moltes complexitats. Per tant…

…no ho sap, doncs, si es presentarà a les primàries…

No és el meu objectiu, li ho dic ben francament. El meu objectiu és complir amb el mandat que se’m va donar, fer partit, i quan haguem de parlar de noms parlarem de tots els noms que s’hagi de parlar.

Marta Pascal - SergiAlcazar

Veig tothom i ningú com a candidat. No pateixi que trobarem el quid

Però al president Mas el veu com a possible candidat o no?

Veig tothom i ningú [riu].  No pateixi, que trobarem el quid.   

Com s’imagina les properes eleccions al Parlament? Autonòmiques o constituents? Les properes vol dir d’aquí a pocs mesos…

Home, vostè corre molt. Tenim el referèndum situat al setembre, un cop fet el referèndum i guanyat el referèndum ve l’etapa de les constituents, per tant unes eleccions ja en el futur Estat. A mi m’agradaria que això fos així. Treballo amb l’horitzó ideal que això sigui així. Però, a més, reclamo que fem les coses molt ben fetes perquè això tingui viabilitat.

Treballo amb l'horitzó que després del referèndum vinguin les constituents. Però reclamo que fem les coses molt ben fetes

Què és el que no s’ha de fer?

S’ha de fer el que tenim marcat fer. Hem de ser conscients que si l’Estat no reacciona en termes de negociació i diàleg, nosaltres també no podem sortir de cap paràmetre que no haguem decidit que en podem sortir. Aquella frase del president Puigdemont “de la llei a la llei” ha de ser la que ens marqui la línia. Estic convençuda que tots els actors que estem situats en aquest procés entenem que el que hem de fer, el que hem de vetllar, és pel nou país, no per la revolució. I el nou país incorpora fer les coses bé. I fer les coses bé vol dir tenir uns paràmetres marcats, el full de ruta. I estar molt convençuts que vindran moments intensos però que el mandat que ens ha donat la gent és molt clar.