Recta final de la campanya electoral. Els partits preparen aquest divendres els actes finals d'aquesta nit per intentar captar els últims vots. Diumenge se sabrà el veredicte de les urnes. En aquest context, el president d'ERC, Oriol Junqueras (Barcelona, 1969), respon per escrit a una entrevista per a El Nacional des de la presó de Lledoners. En ella el líder dels republicans assegura que la independència és "irreversible" i defensa que la presó és "una fase més cap a la llibertat". Junqueras també deixa clar que amb l'actual Pedro Sánchez el seu vot a la investidura serà no, però es mostra orgullós de l'estratègia seguida pel seu partit al Congrés en l'anterior legislatura, perquè defensa que va "desemmascarar el PSOE", i assegura també que seguiran defensant el diàleg, "sigui qui sigui el president espanyol". Per altra banda, també allunya la possibilitat que hi hagi eleccions catalanes properament.

Oriol Junqueras ERC Congreso - Efe

Ara que han passat més de tres setmanes de la sentència, com es troba?
Més fort i convençut que mai. Amb la tranquil·litat del qui se sap innocent. Fa molt temps que ens preparem, perquè coneixem aquest Estat. Sabíem que no podrien resistir la temptació d’empresonar-nos i d’aplicar-nos una sentència dura i venjativa. 

Com s’afronten 13 anys de presó?
Amb la sensació que vam fer el que tocava fer. Em sento molt orgullós de ser a la presó per haver posat urnes, per haver fet un referèndum. Teníem un mandat democràtic i el vam complir. Aquest segle de presó conjunta evidenciarà l’error de l’Estat, el greu error de l’Estat vers la democràcia. I estant a la presó demostrarem cada dia l’error de l’Estat.

Em sento molt orgullós de ser a la presó per haver posat urnes. Estant a la presó demostrarem cada dia l’error de l’Estat

La sentència ha generat molta indignació en una part important de la societat catalana, que ha contestat amb protestes i manifestacions. Com les ha viscut des de Lledoners?
Ens ha confirmat que el moviment independentista està més viu que mai i que els ciutadans d’aquest país seran allò que decideixin democràticament, no el que decideixi un tribunal o el govern espanyol. Si pensaven que empresonant demòcrates i manifestants i perseguint un moviment polític renunciaríem, ja s’ho poden anar traient del cap, som els que mai ens cansem i mai renunciem. No deixarem de lluitar fins que aconseguim el nostre objectiu, la independència de Catalunya. 

S’han vist manifestacions molt massives i de caràcter clarament pacífic, però també algunes amb contenidors cremats i manifestants llançant pedres a la policia. Com ho ha vist?
La nostra via és la pacífica, democràtica i massiva. La resistència passiva, la no-violència davant la brutalitat policial i judicial. Creiem que és la millor manera de desmuntar un Estat cada cop més autoritari i demofòbic, la seva injustícia els castiga molt més a ells que a nosaltres. Ens va donar moltíssima força veure les marxes per la llibertat desbordant els carrers del país, la gent d’aquest país és extraordinària. 

Puc entendre la frustració que els ha generat aquesta sentència, és pura venjança i injustícia, però no puc estar d'acord que la via pacífica no serveix per res

Una pintada que ha fet fortuna durant les manifestacions ha estat una que deia: “Ens heu ensenyat que ser pacífics no serveix de res”. Entén que alguns independentistes, especialment del sector més jove, tinguin aquest sentiment?
Evidentment que puc entendre la frustració que els ha generat aquesta sentència. És pura venjança i injustícia, però no puc estar d’acord a dir que no serveix de res. Només cal veure on érem fa només 5 o 10 anys i on som avui, la independència és irreversible, inevitable. I hem d’entendre que la presó és una fase més del camí cap a la llibertat. Els puc assegurar que no hi ha ningú que tingui més pressa que jo per aconseguir la independència de Catalunya, ningú. Però jo vull guanyar de debò i buscarem les vies més eficaces per aconseguir-ho. 

Com ha vist l’actuació dels Mossos? Hauria de dimitir el conseller Miquel Buch?
Hi ha actuacions policials que no m’han agradat gens; de la policia espanyola, però també dels Mossos d’Esquadra. Sempre he defensat que l’independentisme hem de ser exemplars en tots i cadascun dels àmbits, també en el policial. I no ho hem estat, s’han d’assumir responsabilitats perquè no torni a passar. Dit això, crec que no es pot criminalitzar tot el cos de Mossos d’Esquadra, perquè la majoria fan una feina extraordinària. 

L'actuació dels Mossos no ha estat exemplar i s'han d'assumir responsabilitats

Més enllà de les protestes al carrer, com ha vist la resposta institucional? Ha estat a l’altura?
A aquest Govern li ha tocat gestionar una època molt complexa en la història d’aquest país i tracta de fer-ho tan bonament com pot i alhora governar per a tothom. 

Els comuns i els sindicats es van desmarcar de la manifestació unitària del carrer Marina. Què li ha semblat que s’hagin posat de perfil? Ho atribueix a la convocatòria electoral?
Les manifestacions, per tal que siguin unitàries, haurien de tenir el consens ampli de la societat, i els organitzadors, tenir una mirada àmplia i constructiva i intentar ser capaços de treballar en allò que ens uneix i no en allò que ens separa. El millor exemple d’això el podem trobar al passat 3-O, on tots els agents ens vam posar d’acord per sortir en defensa dels ciutadans de Catalunya. Estic convençut que molts votants dels comuns van ser a la manifestació. 

rufian junqueras GTRES

Un dels punts centrals de la seva campanya és l’amnistia, que situen com un punt de partida per a la solució del conflicte català. Com es pot aconseguir aprovar una llei per a l’amnistia, si el PSOE no només hi està en contra, sinó que en campanya defensa que han de complir la totalitat de la pena?
Apel·lant precisament a aquelles majories i trobant punts de trobada entre aquells que aposten clarament per solucionar el problema i no enquistar-lo. Sent tants, que hi serem tots, tots els demòcrates.

Es podria vehicular via Parlament, on sí que tenen majoria, per després dur-la al Congrés?
S’haurà de trobar la millor forma per vehicular-la, per això també demanem un vot clar per Esquerra Republicana en aquestes eleccions, perquè som l’única força capaç de derrotar el PSC a Catalunya. I també serà molt important la pressió internacional per l’amnistia. 

Demanem un vot clar per Esquerra Republicana en aquestes eleccions, perquè som l’única força capaç de derrotar el PSC a Catalunya

En l’anterior campanya deien que la seva abstenció a Sánchez dependria de quin PSOE es trobessin. Ara ja se l’han trobat (un Sánchez que aposta per la penalització del referèndum, que treu pit del seu control sobre la Fiscalia...). Quina posició tindran en cas de nova investidura? Preveuen l’abstenció de nou?
És evident que amb aquest Pedro Sánchez no ens podrem entendre de cap de les maneres, perquè ha demostrat que no contempla res que no sigui un pacte d’Estat amb el PP. A aquest Sánchez votarem no. 

Vostè va dir en una roda de premsa durant la campanya del 28-A que no permetrien ni per "acció ni per omissió" un govern "de l'extrema dreta o de la dreta extrema". Ho manté?
Sempre ens trobaran enfront de la dreta i l’extrema dreta, el problema en aquesta ocasió és que Pedro Sánchez i el PSOE han comprat el discurs d’aquesta dreta. Sembla que la gran coalició amb el PP contra Catalunya és un fet. I l’abstenció del PP evidentment també és gran coalició. 

Com més bloquegin el diàleg, més el defensarem, perquè a escala internacional vegin l’absoluta intransigència del govern espanyol, sigui qui sigui el president espanyol

Malgrat aquesta dura posició del PSOE, el seu partit continua defensant el diàleg. Què els fa pensar que ara sí que acceptaran seure a la taula de negociació? (En l’anterior campanya el seu partit va guanyar les eleccions a Catalunya, el PSOE els necessitava per a la investidura, però no van seure a la taula).
Es demostra molt més coratge defensant el diàleg davant la contínua negativa que rendir-nos i acceptar la negativa. Com més bloquegin el diàleg, més el defensarem, perquè a escala internacional vegin l’absoluta intransigència del govern espanyol, sigui qui sigui el president espanyol. Nosaltres som independentistes de tota la vida, ja ho érem quan només érem el 8%, som els que no ens rendim i els que sempre defensem els interessos dels nostres ciutadans i ho continuarem fent malgrat la negativa de l’Estat. Com pensen resoldre, sinó, aquest conflicte? Empresonant-nos i negant-nos? No tinc cap dubte que guanyarem i que acabaran asseient-se en una taula i que el poble de Catalunya votarà en un referèndum d’autodeterminació. Cap procés d’independència al món ha estat fàcil, però no per això es van rendir, i nosaltres no som pas dels que es rendeixen.

La posició que el seu partit va tenir en l’anterior legislatura al Congrés ha estat criticada per diversos partits. JxCat i la CUP els han acusat d’haver donat els vots a Sánchez “a canvi de res”. Què els respon?
Esquerra Republicana no dona els vots a canvi de res mai. Em sento profundament orgullós del que vam fer al Congrés, vam desemmascarar el PSOE i vam evidenciar que no volien un govern progressista i diàleg, sinó només mantenir l’statu quo i defensar els privilegis d’aquest règim del 78. Per això, van repetir eleccions i ara faran la gran coalició. 

Em sento profundament orgullós de l'abstenció a Sánchez, perquè vam evidenciar que el PSOE no volia un govern progressista i diàleg, sinó mantenir l'statu quo i defensar els privilegis del règim del 78

No van ser a canvi de "res"?
De què serveix el no a tot per sistema? Cal valentia i fer política, la resta de posicions són molt còmodes però no serveixen per a res. Ara bé, les circumstàncies han canviat, i el PSOE, també. Amb aquest PSOE, no tenim res a negociar. En tot cas donar els vots a canvi de res és regalar la Diputació de Barcelona als socialistes, i això no ho hem fet nosaltres. 

Donar els vots a canvi de res és regalar la Diputació de Barcelona als socialistes, i això no ho hem fet nosaltres

Els comuns també els han criticat, assegurant que havien estat portaveus del PSOE i que s’havien deixat instrumentalitzar per aquest partit. Què els contesta a ells?
No vull entrar a comentar declaracions d’altres formacions. Espero que els vagi molt bé a Espanya. 

De qui és culpa la repetició electoral: del PSOE o de Podemos?
Això ho haurien de respondre ells, però, al meu entendre, del senyor Pedro Sánchez. I crec que ha comès un greu error, com es veurà aquest diumenge. 

Intentar apartar els adversaris electorals no és propi d’una democràcia de la UE 

La seva defensa va demanar aquest dijous a la JEC que el restitueixi a la llista del 10-N, ja que el Suprem va suspendre la inhabilitació fins que es pronunciï Luxemburg. Creu que l’han intentat apartar? Confia que prosperi el recurs?
És una demostració més de la manca de democràcia d’aquest Estat. En qualsevol democràcia avançada seria un escàndol majúscul. Si no en saben més, que es preparin més, però això d’intentar apartar els adversaris electorals no és propi d’una democràcia de la UE. Estic convençut que la millor resposta és una victòria incontestable d’Esquerra Republicana aquest 10-N.

Junqueras Sanchez Congres EFE

Pel que fa a la política catalana, normalment el projecte de pressupostos de la Generalitat entra al Parlament al mes d’octubre. Estem a novembre. Està llest el projecte? Hi ha marge per evitar una nova pròrroga?
Crec que la proposta de pressupostos que ha preparat el vicepresident Aragonès és molt bona i se’m fa molt difícil que els comuns hi votin en contra, tret que sigui per interessos partidistes i electorals de fer caure el Govern. Estic segur que tothom actuarà amb la màxima responsabilitat. 

Creu que hi hauria d’haver noves eleccions a Catalunya si no s’aproven?
Crec que es farà difícil seguir governant el país amb uns pressupostos del 2017, però tan veritat és que caldrà tornar-nos a recomptar més aviat que tard com que segur que ara no és el moment.

Caldrà tornar-nos a recomptar més aviat que tard, però ara no és el moment

Vostè ha estat inhabilitat per 13 anys, així que no es podrà tornar a presentar a les eleccions. Qui serà el nou candidat d’ERC? Com es decidirà?
Ho decidirà Esquerra Republicana i jo hi donaré la meva opinió com a president del partit.

El vicepresident Pere Aragonès seria un bon candidat? Hi ha més noms sobre la taula?
Pere Aragonès és un bon candidat, certament. Excel·lent. També és veritat que, per sort, Esquerra Republicana té moltíssimes persones qualificades, sempre ha estat un projecte coral, d’equip. 

Pere Aragonès és un bon candidat a la Generalitat, certament. Excel·lent

Ara sí, per acabar, quins haurien de ser els socis de Govern d’ERC després d’unes noves eleccions?
Ja saben que no m’agrada fer hipòtesis… Però com comprendrà, i atès que crec que el projecte que representa ERC és el que més li convé al país, perquè crec que és l’únic partit independentista permeable a sumar més gent, jo el que voldria seria una majoria clara i incontestable d’Esquerra Republicana. Tenim 88 anys d’història sense cap cas de corrupció i prou experiència per governar el país i serem com ho hem estat sempre, el soci més lleial als nostres ciutadans. Però per a tot això falten dies.

Oriol Junqueras ha volgut fer arribar aquesta nota manuscrita des de la presó de Lledoners per als lectors d'El Nacional:

Junqueras lectors El Nacional