L'última vegada que Joaquim Forn va adreçar-se als mitjans de comunicació va ser a Brussel·les, el 31 d'octubre de 2017, acompanyant el president Carles Puigdemont des del Press Club de la capital europea, amb sis consellers més. Després, l'exconseller d'Interior destituït pel 155 tornaria a Barcelona, viatjaria a Madrid, respondria a la citació de l'Audiència Nacional i ja no en sortiria mai més. Del seu empresonament fa aquest dimecres 559 dies. 

Per primera vegada des d'aleshores, Forn podrà explicar-se públicament, més enllà de la intervenció que va fer per defensar-se quan va començar el judici al procés. Ho farà en una entrevista en directe a ElNacional.catL'entrevista es podrà seguir des del Directe del diari i al canal de Youtube d'El Nacional.cat

Serà en les condicions excepcionals que imposa la seva condició de reclús, que implica haver-se d'adaptar a les normes del centre penitenciari de Soto del Real. I això és amb un temps limitat, mitja hora, a l'horari convingut per la presó, les cinc de la tarda d'aquest dimecres i a través de videoconferència. 

Així ho ha autoritzat la Junta Electoral Central just 24 hores abans de l'entrevista, que s'emetrà en directe a través de la web del diari. Forn intervindrà en qualitat de candidat a l'alcaldia de Barcelona per Junts per Catalunya. Al tinter, una immensitat de preguntes i, sobretot de respostes, que caldrà condensar en només mitja hora. 

El propi conseller ha fet una piulada anunciant l'entrevista. Ha destacat que és "la primera entrevista que faré en viu, en podreu veure i escoltar, des que fa més de 18 mesos em van tancar a la presó".