El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat en una entrevista amb el periodista Jordi Évole que continuarà defensant el referèndum d'autodeterminació per a Catalunya, encara que no s'acabi aconseguint en la mesa de negociació que han de celebrar pròximament la Generalitat i el govern espanyol.

"Si no s'acorda un referèndum d'autodeterminació, nosaltres continuarem defensant-lo i no renunciarem a celebrar-lo", ha respost preguntat per aquesta possibilitat. Tanmateix, Junqueras ha deixat la porta oberta que aquesta mesa de diàleg acabi amb una consulta que no pregunti sobre l'autodeterminació.

Sobre els pressupostos generals de l'Estat, Junqueras ha assegurat que el posicionament d'ERC "dependrà de mil coses". "Jo faré el que cregui que és just i necessari per a la gent, encara que això impliqui no tenir ni un sol vot. I no faré res que em sembli injust encara que això impliqui tenir tots els vots", ha sentenciat respecte aquest tema. 

oriol junqueras jordi evole taula   la sexta

La Sexta

En aquest sentit ha respost, doncs, a la pregunta d'Évole sobre si "estaria disposat a seguir pactant amb el PSOE encara que això li costi les eleccions a Catalunya". "Estem disposats a fer el que sigui bo per a la gent, en qualsevol circumstància, tingui el cost electoral que pugui tenir, perquè som aquí no per tenir vots, som aquí per ser útils a la gent", ha insistit.

Preguntat per la possibilitat d'un futur govern d'ERC amb el PSC, Junqueras és clar: "Una cosa és dialogar, una altra és governar amb aquells que fan tot el possible perquè tu continuïs a la presó". "Hi ha una diferència molt clara, que és que a mi el senyor Pedro Sánchez no em coneixia de res, però el senyor Miquel Iceta sí. I per tant si algú sap que soc innocent, jo i els meus companys, és precisament el que més ens coneix", ha argumentat.

El costat més personal

En la part més personal de l'entrevista, Évole li ha dit a Junqueras que "el junquerisme ha semblat que també és rencor". El mateix Junqueras ho ha descartat: "El junquerisme és amor, tracto amb educació a tothom i amb voluntat d'entendre a tothom". "Però hi ha persones que saben que som absolutament innocents dels delictes pels quals hem estat condemnats i que tot i conèixer-nos des de fa molt temps o han guardat silenci o han aplaudit la nostra presó", ha matisat.

El líder republicà també ha revelat que no ha plorat des que és a la presó. "No, aquí no, no em dona la gana plorar aquí dins. És una qüestió d'orgull casi". Sobre "les promeses no complertes", Junqueras ho rebutja. "La promesa és que jugaríem de puta mare i vam jugar molt bé. La prova és que estem aquí", ha aclarit.

"I una altra demostració que vam jugar bé és que tots els que van liderar aquella repressió ja no són en l'escena política", ha explicat. Junqueras ha afegit que el seu partit "ha guanyat tres eleccions a Catalunya en un any, per tant és evident a qui els dona la raó les urnes i a qui li treuen".

Finalment, preguntat per enèsima vegada per suposats privilegis dels presos dins del centre penitenciari, Junqueras ho nega. "Hi ha sis-cents i escaig presos que són testimonis d'això cada dia. Al contrari, jo intento col·laborar amb tot, dono classes, em preocupo de tots, jugo amb ells a futbol, o a bàsquet, o a volei o a ping-pong, o escacs o el que faci falta. Crec que la relació és, no bona, boníssima, i si tingués privilegis no podria ser bona perquè ells notarien que hi ha una injustícia", relata.