El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha retret en una entrevista de l'expresident de l'Equador Rafael Correa per a la cadena RT que l'estat espanyol té una "dificultat enorme per negociar i cedir". "Hi ha una idea gairebé masclista en el sentit d'imposar, de no negociar, que negociar és de covards, de febles. Ells o imposen o van fins al final", ha retret Puigdemont, que considera que el franquisme també és conseqüència "d'aquesta cultura tradicional de solucionar de manera autoritària les diferències".

Pel que fa a la situació personal dels dirigents independentistes avui a l'exili i la presó, Correa ―que també viu exiliat a Bèlgica― interroga al president: "Val la pena tant dolor?"

"Sempre. Si no hagués valgut la pena, cap de nosaltres dos seríem aquí, perquè els nostres predecessors s’haurien rendit, no podrien votar les dones, no s’hauria abolit l'esclavitud, no s’haurien reconegut els drets socials de molta gent... I esclar que van patir, i molt", ha respost a més de subratllar que actualment hi ha una situació en què es pot lluitar amb instruments que els predecessors no tenien. "Esclar que val la pena!", ha reblat.

A parer del president, no obstant això, qui hauria de respondre a aquesta qüestió és l'estat espanyol: "Li val la pena reprimir amb aquesta violència gent que vol simplement votar?". En qualsevol cas, i en referència a la situació de presos i exiliats, ha deixat clar que no hi ha "solucions personals" en aquest conflicte.

Davant la pregunta sobre si hi ha alguna solució al conflicte amb Catalunya que no passi per la independència, el president considera que totes les evidències acumulades els darrers 40 anys indiquen que no ―"perquè hem treballat 40 anys i hem fracassat", argumenta―.