Un equip d'advocats internacionals, liderat pel britànic Ben Emmerson, ha portat el cas dels presos polítics catalans fins a l'ONU. Concretament fins al Grup de Treball contra les Detencions Arbitràries, que s'haurà de pronunciar sobre el cas d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. En aquest grup de juristes es troba la francesa Rachel Lindon, especialitzada en drets humans. Es mostra confiada que les Nacions Unides els donarà la raó.

Si bé és contundent quan acusa el govern espanyol d'"utilitzar maneres dictatorials", Lindon també mesura molt bé cadascuna de les seves paraules. Més aviat concisa, es limita a respondre el que se li pregunta, sense sortir ni un moment del guió. El que té més clar és que els seus clients han estat detinguts de forma arbitrària i que han de ser alliberats immediatament.

emmerson lindon efe

Ben Emmerson (centre) i Rachel Lindon (dreta)

Diuen que són optimistes. Què esperen de portar el cas a l'ONU?
Som optimistes perquè, després d'estudiar la documentació, estem convençuts que l'empresonament dels presos polítics catalans viola la legalitat internacional. La justícia espanyola, en un lamentable episodi de parcialitat, té quatre persones a la presó pel simple fet de defensar pacíficament un projecte polític diferent. Nosaltres estem segurs que estem davant d'una detenció arbitrària, que només busca reprimir els independentistes i que vulnera els drets fonamentals. La comunitat internacional es pren molt seriosament els posicionaments de les Nacions Unides. Malgrat que l'opinió del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries no és vinculant, el que esperem és un posicionament contundent davant d'aquesta gravíssima actuació.

Hi ha algun precedent similar al seu?
Sí. En el nostre recurs detallem cada un dels drets blindats per tractats internacionals que ha subscrit l'Estat espanyol, com la Declaració Universal dels Drets Humans, i detallem la jurisprudència del grup de treball. Trobem jurisprudències en països com el Marroc, Algèria o Veneçuela, entre d'altres. El grup de treball ja va pronunciar-se en un cas similar a Algèria, en el qual s’havia detingut una persona (Kamel Eddine Tekhar) no per haver comès un delicte, sinó per haver participat en mobilitzacions i activitats polítiques no violentes. També va resoldre contra el govern del Marroc pel cas de l'activista Salah Eddine, que estava a favor de l'autodeterminació. El grup va concloure que estava empresonat per exercir el seu dret a la llibertat d'expressió i opinió.

Hi ha casos comparables al dels presos catalans en països com el Marroc, Algèria o Veneçuela.

Es pot comparar amb Veneçuela? El govern espanyol denuncia sovint la situació en aquell país.
En el cas català veiem com la justícia espanyola ha transformat perillosament el significat de la paraula violència i l'equipara al simple fet d'exercir drets civils com votar o presentar-se a eleccions... Res en el procés polític català pot ser descrit com a violent. Precisament, el grup de treball va pronunciar-se en aquests termes en relació amb la situació a Veneçuela. Els casos són comparables.

Quins drets s'han vulnerat als seus clients?
En termes generals, drets fonamentals com la llibertat d'expressió, manifestació, opinió, associació i participació. El dret a tenir un judici just i la discriminació per motius polítics. És a dir, que els afectats són a la presó per les seves idees polítiques -per haver defensat el dret a l'autodeterminació dels catalans- en un cas clar de discriminació respecte d'altres actuacions similars amb diferents persones implicades.

Hi ha cap delicte en la proclamació de la independència?
No correspon als advocats definir o trobar delictes.

Per denegar la llibertat a Jordi Sànchez, el jutge Pablo Llarena argumenta que "manté el seu ideari".
Això és suficient per qüestionar que les detencions són arbitràries. És a dir, que estan motivades per les seves idees.

El que digui el grup de treball no serà vinculant. No seria la primera vegada que l'ONU adverteix Espanya -per exemple, sobre desaparicions forçades- i que no canvia res a Espanya.
Almenys seria un toc d'atenció contundent a un país que diu que és democràtic i respectuós amb els drets humans.

Què permetria una conclusió favorable als interessos dels seus clients?
És una bona pregunta, però li hauria de fer al jutge o al govern espanyol. Per a nosaltres, el més urgent és el seu alliberament.

emmerson lindon efe

Confia que la justícia europea acabi impartint justícia?
Estem convençuts que serà així i que el cas de Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Oriol Junqueras i Joaquim Forn no quedarà impune.

De moment, excepte per la violència policial l'1-O, només hi ha hagut silenci en la comunitat internacional...
Sí, i no n'hi ha prou. Per això anem a l'ONU.

Vostè ha denunciat l'autoritarisme de les autoritats espanyoles...
Ha utilitzat maneres dictatorials i ho reitero. És una vergonya que un país com Espanya, que va passar per una duríssima Guerra Civil i que va aguantar la llosa de la dictadura de Franco i el seu seguici, toleri un espectacle judicial com aquest.

És una vergonya que un país que va passar per una duríssima Guerra Civil i que va aguantar la llosa de la dictadura de Franco i el seu seguici toleri un espectacle judicial com aquest

Què opina de la seva resposta al conflicte català?
Només puc dir que la seva resposta judicial viola els drets dels nostres clients.

Existeix la separació de poders a Espanya?
Si ens cenyim al cas dels nostres clients, sembla que no.

Hem vist ministres que avancen el que faran els jutges, fins i tot el president Rajoy trucant als jutges del Constitucional abans que es reuneixin...
Algunes declaracions públiques de membres del govern espanyol són, sens dubte, violacions de la presumpció d'innocència i qüestionen la independència de la justícia a Espanya.