Durant les setmanes posteriors a les eleccions municipals, ERC i el seu president, Oriol Junqueras, van demanar reiteradament a Junts que no participés en cap acord per donar la presidència de la Diputació de Barcelona com havien fet el 2019. El partit de Turull finalment va apostar per cercar una "majoria alternativa" que no van arribar a trobar mai i Lluïsa Moret va ser investida en plena campanya electoral com a nova presidenta de la Diba, amb el suport dels comuns i de Tot per Terrassa, així com de dos diputats provincials de Junts. Quan no han passat ni dues setmanes d'aquesta investidura, i dos dies després de la celebració de les eleccions generals, ERC ha anunciat que entrava al govern presidit pels socialistes. I aquesta decisió no ha agradat a part de la militància, que s'hi ha oposat amb missatges de rebuig a les xarxes socials. 

Josep Sánchez, batlle d'Arenys de Munt, ha carregat durament contra aquesta decisió del seu partit. "Lamentable! Després de criticar durant els darrers 4 anys allò que feia Junts a la DiBa… Els partits que volen trencar el sistema, aquells que s’autodenominen sobiranistes, no poden actuar com a partits del sistema. On és la coherència amb els valors que prediquem?", s'ha queixat Sánchez. El 28 de maig passat, Sánchez va revalidar l'alcaldia d'Arenys de Munt aconseguint conservar els sis regidors que ja havia obtingut el 2019, en unes eleccions en què ERC va perdre fins a 300.000 vots arreu de Catalunya.

Josep Sánchez piulada
Piulada de Josep Sánchez

Queixes per la manca d'autocrítica del partit 

Des de Terrassa, l'exregidor del partit Carles Caballero també ha criticat que la formació s'hagi incorporat al govern de la Diputació de Barcelona, on controlarà diverses àrees de govern. "No en el meu nom ni en el de la majoria de la militància d'Esquerra. Ja n'hi ha prou", ha escrit reaccionant a la notícia. El 23 de juliol passat, durant la nit electoral, en què Gabriel Rufián va fer poca autocrítica malgrat la pèrdua de la meitat dels vots i sis diputats, Caballero ja va fer una piulada crítica amb la formació: "El dia que ERC ha perdut mig milió de vots és molt ridícul i de partit petitíssim recordar que hem obtingut 66.000 vots més que el segon partit independentista més votat, sobretot perquè la dada és que l'independentisme ha perdut 729.000", va lamentar. El líder d'ERC en aquestes eleccions va treure pit al seu discurs electoral pel fet que continuaven sent el partit independentista més votat, tot i que Junts i ERC han quedat empatats a 7 escons, a l'espera del recompte definitiu amb el vot estranger. 

Carles Caballero piulada
Piulada de Carles Caballero

El mateix Cabellero ha acabat anunciant a través de les xarxes que ha registrat a la Comissió de Garanties d'ERC la demanda que se celebri un referèndum sobre aquesta decisió i ha afirmat: "Espero molt que la Direcció Nacional d'Esquerra no s'oposi". 

Guillem Cusí, que havia estat batlle de Llançà a l'última legislatura i ara continua formant part de l'Ajuntament com a regidor, també s'ha sumat a aquestes veus crítiques, assegurant que tot i formar part del partit, no justificaria la decisió d'ERC d'entrar a la Diputació. "Entenc que toca refer-se i una manera és assolint quota de poder, però a quin preu?", es pregunta Cusí, reclamant un canvi d’estratègia i de lideratges en el si de la formació republicana. Xevi Coll, regidor a l'Ajuntament de Pals per ERC, li ha donat la raó: "Totalment d’acord. Si la manera de refer-se és aquesta, pleguem", ha conclòs. Altres militants sense càrrecs polítics també han criticat l'entrada al govern de la Diputació i, sobretot, el fet que no se'ls hagi consultat ni informat sobre una decisió com aquesta.