Més suport internacional per als investigats de Tsunami Democràtic. La coalició Media Freedom Rapid Response (MFRR) —mecanisme que documenta, sistematitza i denuncia les vulneracions de la llibertat de premsa i informació arreu d'Europa— ha fet públic un comunicat, aquest dimarts, en què mostra "la seva preocupació davant la criminalització i persecució del periodista de La Directa Jesús Rodríguez Sellés, acusat de terrorisme a la causa de Tsunami Democràtic" i ara exiliat a Ginebra, Suïssa. En el comunicat, les organitzacions International Press Institute (IPI), European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ), Free Press Unlimitedn i OBC Transeuropa (OBCT) exigeixen a les autoritats espanyoles que “aturin la investigació al periodista immediatament i duguin a terme una revisió creïble i exhaustiva del cas, per assegurar que els drets fonamentals estiguin garantits, així com la llibertat d'expressió i d'informació”.

Internacionalitzar la persecució de l’independentisme català és un dels objectius dels investigats que s’han exiliat a Suïssa des que el magistrat Manuel García-Castellón va imputar-los el delicte de terrorisme, el novembre passat. En concret, el directiu d’Òmnium Cultural, Oleguer Serra, juntament amb la directiva de l’entitat cultural, presidida per Xavier Antich, va anunciar des de Perpinyà aquesta campanya de denúncia de la persecució al dissident català des de l’exili.

Citacions pendents

Actualment, en el cas Tsunami, investigació oberta des del 2019, s’espera que el magistrat de l’Audiència Nacional citi a declarar els investigats, des que va ordenar, recentment, a la Guàrdia Civil que investigui el seu parador i que els investigats donin la seva adreça per citar-los. Paral·lelament, la magistrada del Tribunal Suprem que investiga pel cas Tsunami els aforats, el president a l’exili Carles Puigdemont i Ruben Wagensberg, també exiliat a Suïssa en ser imputat, els ha ofert declarar com a investigats de terrorisme per videoconferència —ja que sosté que la norma ho permet, malgrat que fins ara el Suprem ho negava— i la setmana del 17 al 21 de juny, passades les eleccions catalanes i quan la llei d’amnistia hauria d’estar en vigor, i que ha de beneficiar els 12 investigats de Tsunami.

Suport de tres Nobel

Precisament, la setmana passada es va anunciar que tres Nobel de la Pau, així com una vintena d'entitats catalanes i internacionals, s'han adherit a un manifest de suport a l'activista i diputat d'ERC Ruben Wagensberg, exiliat a Suïssa. Els Nobel són Jody Williams, activista americana guardonada per la seva lluita contra l'ús de mines antipersones i bombes de dispersió; l'argentí Alfonso Pérez Esquivel, activista contra les dictadures militars a Llatinoamèrica; i l'activista tunisiana pels drets humans Najet Zammouri. Els signants rebutgen l'acusació de terrorisme i alerten que s'utilitza per desactivar i desacreditar dissidents polítics i moviments socials.

Ara, periodistes i organitzacions de llibertat de premsa expressen la seva preocupació per la investigació al periodista català Jesús Rodríguez Sellés, que ara també resideix a Suïssa. Els socis de Media Freedom Rapid Response demanen una revisió de les circumstàncies de les investigacions, i que es permeti a Rodríguez Sellés continuar el seu periodisme lliurement. En la investigació de Tsunami, s'acusa Rodríguez d'haver informat el president Puigdemont, a través del director de l'oficina del president, Josep Lluís Alay, també investigat, de l'entrada en funcionament de la plataforma Tsunami Democràtic per promoure les mobilitzacions massives contra la sentència del Procés als líders catalans.

 

A la imatge principal, el grup de suport de Jesús Rodríguez, que es va presentar a Barcelona. / Foto: ACN

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!