L'associació Amnistia i Llibertat (ALL) ha defensat la llei d'amnistia davant del Fòrum de l'ONU sobre els Afers de les Minories, celebrat aquest dijous i divendres a Ginebra, mentre que l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), ha denunciat la "criminalització del poble català". En la setzena edició d'aquesta trobada, en la qual participen estats membres, ONG, agències de les Nacions Unides i experts en la defensa dels drets humans, ALL ha alertat de les "amenaces de la dreta i l'extrema espanyola" a la llei d'amnistia que s'està tramitant al Congrés dels Diputats. Per això, ha demanat el suport de la comunitat internacional a la norma.  

Marc Barbacil, en representació d'Amnistia i Llibertat, ha defensat que la llei d'amnistia és "la millor eina per resoldre el conflicte polític" i per fer possible la "normalització de les relacions entre Catalunya i Espanya" i especialment per "treure dels tribunals" el conflicte per retornar-lo al Parlament. En aquest sentit, ha defensat que l'amnistia té cabuda dins la Constitució espanyola, i que és un instrument reconegut en el dret internacional i en el dret de la Unió Europea, amb l'únic límit de les vulneracions de drets humans. "El Tribunal Europeu de Drets Humans i el Tribunal de Justícia de la Unió Europea han reconegut l'amnistia com un mecanisme democràtic eficaç per resoldre conflictes", ha afirmat. En aquest sentit, ha reclamat el suport internacional a la norma perquè "contribuirà a la pau social i l'estabilitat a Espanya i a Europa". 

En nom de l'ANC, la coordinadora de la comissió d'incidència internacional, Bàrbara Roviró, ha denunciat que, des del referèndum de l'1-O del 2017, "la persecució contra el poble català ha anat acompanyada de campanyes de desprestigi i de debats públics que estigmatitzen els catalans". En aquest sentit, Roviró ha reivindicat l'autodeterminació com "l'únic instrument vàlid i efectiu per superar la discriminació estructural i històrica". Per tot, ha reclamat a les autoritats competents de l'ONU que "prenguin mesures per assegurar que les autoritats espanyoles compleixen les normes i obligacions internacionals per protegir els drets de la minoria catalana de l'odi i la catalanofòbia".