L'eurodiputada de Ciutadans i vicepresidenta de la comissió de llibertats civils del Parlament Europeu, Maite Pagazaurtundua, ha lamentat aquest matí que, malgrat les repetides denúncies del seu partit, l'informe de la Comissió Europea sobre la salut de l'estat de dret a Espanya no ha inclòs el que la formació taronja descriu com a "desacatament continu i organitzat" del Govern català a les sentències de la justícia espanyola. A finals de juny, la presidenta del partit, Inès Arrimadas, es va reunir amb el comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, per mostrar-li la preocupació de Cs sobre aquesta qüestió. En acabar la reunió, Arrimadas va anunciar que l'informe anual de la Comissió inclouria qüestions com l'incompliment a Catalunya de sentències referides a l'ús del castellà.

Això no obstant, aquest matí la Comissió Europea ha presentat l'informe de l'executiu comunitari que analitza la salut democràtica d'Espanya i no hi inclou la referència que Arrimadas havia anunciat sobre Catalunya. El que sí aborda l'informe en la seva avaluació dels riscos per a l'estat de dret a Espanya és la falta de renovació del Consell General del Poder Judicial, que considera "insostenible" i "anòmala".

Desacatament continu

"Lamentablement, l'estat de dret a Espanya s'ha convertit en un dels que ha focalitzat l'atenció. El que hem estat denunciant referit al Consell del Poder Judicial, la fiscalia o la corrupció ha estat observat per l'Executiu comunitari, però certament no estan valorant el desacatament continu i organitzat del Govern català amb respecte a l'aplicació de sentències en matèries de drets fonamentals, perquè només està mirant, parcialment, l'actuació del govern central", ha retret Pagazaurtundua.

L'eurodiputada taronja ha denunciat que "l'estat de dret a Catalunya no gaudeix de bona salut" i que el govern espanyol "mira cap a una altra banda per raons polítiques". "Existeix un conflicte obert entre el Govern de Catalunya i el poder judicial, que posa en risc l'estat de dret a Espanya, però el govern de Sánchez no fa ús de les mesures de què disposa per abordar aquest conflicte", assegura.

La conclusió de l'eurodiputada és que el sistema d'avaluació de l'estat de dret que aplica la Comissió Europea ha de madurar i cobrir també la situació a les entitats subestatals amb alt nivell de competència. "Mentrestant, no tinguin cap dubte que seguirem documentant cada violació a la llei que es produeixi, cada discriminació de drets fonamentals i cada desacatament a la justícia. Més aviat que tard hauran d'exigir a Espanya que garanteixi un estat de dret de qualitat", ha conclòs.