Els votants del PSOE i del PSC, en la seva majoria, estan a favor que el govern d'Espanya obri una negociació "sense línies vermelles" amb el govern de Catalunya, la qual cosa contradiu la negativa de l'actual president espanyol en funcions i candidat a la reelecció, el socialista Pedro Sánchez, a un diàleg amb el president català, Quim Torra, sense limitacions.

Així ho reflecteix l'enquesta "L'opinió pública espanyola davant el conflicte català" elaborada per Feedback per a ElNacional.cat entre el 24 i el 31 d'octubre passats, i que es basa en una mostra de 1.500 entrevistes telefòniques a tot l'Estat.

A quatre dies de les eleccions generals del 10-N, i amb l'agenda de campanya electoral marcada pel conflicte Catalunya-Espanya, l'obertura d'una negociació sense condicions entre els dos governs divideix els enquestats al conjunt de l'Estat, amb aventatge per als que s'hi oposen: un 52,3% davant un 42,7% que estan a favor, mentre que un 5,0% no ho sap.

El rebuig a la negociació creix entre els enquestats fora de Catalunya i el País Basc, amb un 59,9% en contra i un 34,6% a favor. Per contra, el resultat a Catalunya és diametralment oposat: un 74,2% estan a favor i un 23,7% en contra. També el País Basc opina diferent de la resta de l'Estat: un 72,2% estan a favor i un 21,7% en contra.

Ara bé: l'enquesta reflecteix matisos molt significatius en la tendència general quan s'analitza el parer dels votants de les diferents opcions, segons el record de vot a les passades eleccions generals, les celebrades el 28 d'abril. Així, els electors del PSOE esmenen d'arrel la posició de Sánchez a la negociació sense apriorismes: un 52,6% estan a favor i un 43,5% en contra. I en el cas dels votants declarats del PSC, els partidaris que s'obri la negociació són una amplíssima majoria: un 73,1%, amb només un 19,3% en contra.

També són majoria -molt àmplia- els partidaris de la negociació entre els votants d'Unidas Podemos, la formació que lidera Pablo Iglesias, amb un 73,6% a favor i només un 19,7% en contra.  A Catalunya, la formació germana d'UP, En Comú Guanyem, recull entre els seus votants un grau de partidaris encara més gran, amb un 95% a favor i només un 5% en contra. Tant en el cas d'ERC com de JxCat, el 100% dels enquestats que declaren haver-los votat avala la negociació.

El sí d'una majoria dels electors del PSOE i del PSC contrasta amb la de la resta de partits del bloc espanyolista, que se situen molt per sobre de la mitjana estatal en el rebuig a la negociació sense límits: un 80,0% dels del PP hi estan en contra, així com un 78,3% dels de Cs i un 79,4% dels de Vox. Hi estan a favor, no obstant això, un 17,6% dels del PP, un 21,7% dels de Cs i un 12,3% dels de Vox. Percentatges que creixen entre els electors d'aquests partits a Catalunya: un 29,8% dels del PP, un 19,1% dels de Cs i un 43,3% dels de Vox ho accepten. 

 

Fitxa tècnica:
  • Àmbit: Espanya.
  • Univers: Població més gran de 18 anys amb dret a vot a les eleccions generals del dia 10 de novembre de 2019.
  • Mètode: Enquesta telefònica amb combinació de números de telèfon fix i mòbil
  • Mostra: 1.500 enquestes.
  • Quotes: Proporcionals a com es distribueix la població a España segons quatre variables: (1) estructura por grups d’edat, (2) gènere , (3) CCAA i (4) grandària de l’hàbitat de residència.
  • Condicions estadístiques: Marge d’error total possible de +2,58%, per una població infinita (cens de 36.898.883 persones), amb un nivell de confiança del 95,5%, on K=2, i el supòsit de màxima indeterminació (p=q=50/50).
  • Treball de camp: les enquestes s’han realitzat entre el 24 i el 31 d’octubre de 2019.