candidats eleccions 14 f parlament sergi alcazar (2)

El diari escocès The National ha publicat aquest dissabte dues entregues de l'enquesta prohibida de les eleccions al Parlament de Catalunya d'aquest diumenge, 14 de febrer. Aquest és el segon sondeig d'avui i últim de la sèrie, que es publica a tocar de la mitjanit i a poques hores que obrin els col·legis electorals.   

The National ha anat actualitzant cada dia des de dimarts passat les dades amb la projecció del percentatge de vots estimats i els escons. I 24 hores abans de les eleccions, aquest dissabte, ha publicat els dos últims sondejos, la mostra del quals s'ha recollit avui mateix. El penúltim sondeig s'ha publicat a primera hora de la tarda d'avui dissabte.  

L'enquesta de The National sobre les eleccions catalanes es basa en un tracking diari elaborat per Feedback sobre les expectatives electorals que s'actualitza cada dia amb 200 enquestes telefòniques.

L'últim sondeig publicat abans de les 00:00 hores de dimarts, moment a partir del qual queda prohibida la publicació d'enquestes a Espanya, reflectia el resultat següent: ERC, amb 32 escons, atrapava el PSC (31-32) i a Junts per Catalunya (31-32); C's n'obtenía 12; la CUP, 10-11; En Comú Podem, 9; Vox, 6 i el PP, 3. El PDeCAT no assolia representació al nou Parlament. 

Prohibició legal a l'Estat espanyol

A l'Estat espanyol està prohibit legalment publicar sondejos preelectorals des de les zero hores de dimarts. Aquest situació paradoxal és responsabilitat exclusiva dels partits polítics amb representació parlamentària des que el 2011 es va reformar la llei electoral i van renunciar a adaptar-la a la nova era digital. Les formacions polítiques van mantenir el vet a publicar i difondre sondejos electorals des de cinc dies abans de la celebració dels comicis.

Això no obstant, tant els partits polítics, que estan finançats amb diners públics, com empreses, encarreguen aquests trackings per conèixer les tendències de l’última setmana de la campanya electoral, que poden ser decisives per decantar la balança a les urnes. Aquestes dades són encara més necessàries en el cas de les eleccions catalanes del 14-F, marcades per la pandèmia de coronavirus i l'alt grau d'incertesa electoral.

La mateixa informació que partits i empreses

Amb el tracking diari que publica The National es corregeix aquesta situació i la ciutadania pot accedir a la mateixa informació sobre evolució de les tendències de vot per a les properes eleccions amb què treballen els responsables polítics i empresarials.

La proposta de The National és idèntica a la del sondeig diari -i amb dues entregues també el dia de reflexió- que publica El Periòdic d’Andorra des de les eleccions generals espanyoles del 2008. Aquest sondeig també es va publicar en l'esmentat diari andorrà a  les eleccions catalanes del 2010, les municipals del 2015 a Barcelona, les generals del 2015 i 2016, les catalanes del 2017, les municipals i generals del 2019 així com en aquestes eleccions catalanes del 2021. The National també ho va fer a les eleccions catalanes del 21 de desembre del 2017 en què hi havia una estreta lluita electoral.