Oposició majoritària a l'empresonament dels líders independentistes. Un 77% dels catalans està en contra de la presó preventiva dels polítics empresonats i, encara més, un 45% dels votants de Ciudadanos també ho està. Així es desprèn d'un sondeig publicat avui per La Vanguardia, que afegeix que un 70% dels electors socialistes i dels comuns tampoc no veuen justificada la presó preventiva.

I no només això. A més, prop del 80% dels catalans considera que l'acostament dels presos a Catalunya facilitaria les negociacions entre el govern català i l'espanyol. D'aquest 80%, un 60% dels seguidors de Cs també comparteixen aquesta posició, percentatge que s'incrementa entre els votants d'ERC, JxCat i, fins i tot, del PSC.

De fet, una gran majoria sosté que les acusacions de rebel·lió i sedició són desproporcionades. També entre els partits constitucionalistes, com el PSC, que ho creuen així 5 de cada 10 votants, i de Ciudadanos, que ho sostenen 3 de cada 10. Tanmateix, però, la solució ideal per desencallar el conflicte entre Catalunya i Espanya seria, per a un 70%, la millora del finançament. Ara bé, també preveuen l'opció de reformar la Constitució o bé de tornar a celebrar un referèndum per a la independència.

A banda d'això, i sempre segons el sondeig citat, en cas que se celebressin unes noves eleccions a Catalunya, les guanyaria ERC i no Ciudadanos. Els republicans serien la primera força amb 35 escons. Mentrestant, a Espanya, la cosa estaria més ajustada entre ERC i el PSC, amb 11 diputats cadascú.