El 59,1% dels catalans rebutgen la decisió de Salvador Illa d'abandonar el ministeri de Sanitat per ser candidat del PSC a la presidència de la Generalitat en plena tercera onada de la pandèmia de coronavirus. Aquest és el contundent percentatge de desaprovació que recull l'enquesta de Feedback per a El Nacional.cat a 8 dies de la celebració de les eleccions catalanes del 14-F.

El sondeig situa el PSC, encapçalat per Illa, com a primera força en vots i escons però l'independentisme frenaria el seu avanç en renovar la majoria absoluta. Els electors no perdonarien al candidat socialista que hagi sortit el ministeri per embarcar-se en la cursa electoral catalana quan la covid-19 ha segat més de 60.000 vides a Espanya i, fins i tot, ha estat a punt de suspendre les eleccions al Parlament.

La data de les eleccions i 'l'efecte Illa'

La data definitiva dels comicis no es va fixar fins que la va imposar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra el criteri del Govern i de tots els partits, tret del PSC, que s'estimaven més ajornar-les. Els partits independentistes van veure darrera de la decisió del tribunal una maniobra per afavorir el denominat efecte Illa.

Tampoc sembla haver agradat gaire la interferència del TSJC en la campanya al conjunt dels electors. De fet, el sondeig de Feedback revela que un 68,0% està en desacord amb la decisió del TSJC de mantenir les eleccions per al 14-F. Hi està d'acord un 28,1% i un 3,9% respon que no ho sap. 

Suspens també al PSC

Només aproven la decisió d'Illa de deixar el ministeri per ser candidat un 18,3% dels enquestats i a un 19,7% tant li fa. A partir d'aquí, Illa suspèn fins i tot entre els votants del seu partit en les anteriors eleccions catalanes: només un 42,7% està d'acord amb la seva decisió mentre que fins a un 40,4% la desaprova. A un 50,8% dels electors d'En Comú li és indiferent, mentre que un 32,4% expressa el seu desacord.

El rebuig a la marxa del Ministeri és palmari en la resta de votants d'altres partits. Així, la desaproven un 69,6% dels de Junts, un 65,5% dels d'ERC i un 63% dels de la CUP. També la reproven els de Cs amb un 63,2% o els del PP, amb un 60,2%. Tot plegat contrasta vivament amb l'aposta del president Pedro Sánchez per tancar la pàgina del procés independentista el 14-F amb un polític suposadament avalat per la seva bona gestió.

Malestar de l'electorat per la gestió de la pandèmia

Però no només rep Illa. El malestar de l'electorat per la gestió de la pandèmia es posa de manifest en la mala valoració que rep el Govern de la Generalitat al sondeig. En una escala de 0 a 10, els enquestats per Feedback suspenen globalment la gestió de la pandèmia realitzada per l'executiu català amb un 4,39. En canvi, sí que l'aproven els electors que van votar Junts en les eleccions del 2017, amb un 5,39, i a ERC, amb un 5,35. Els del PSC i la CUP li atorguen un 4,64, també per sobre de la mitjana.

Precisament, el 60,2% dels enquestats per Feedback situa la gestió de la crisi sanitària com el tema que tindrà més en compte per decidir el seu vot el 14-F. Un 53,1% respon que serà la recuperació econòmica el seu principal motiu per decidir-se per una o una altra papereta i un 30,0% que hi hagi més polítiques socials. El 20,5% es decanta per la independència, el 18,6% per impedir-la i el 9,6% creu que el que prioritzarà serà un vot de càstig als partits del Govern.

 

Fitxa tècnica: Àmbit de l’estudi: Catalunya. Univers: Població major de 18 anys empadronada a Catalunya i amb dret a vot en unes eleccions al Parlament de Catalunya. Mètode: Enquesta telefònica amb combinació de telèfons fixes i mòbils. Mostra: 800 enquestes. Quotes: la mostra es proporcional a les variables estructura per grups d’edat i gènere; i s’estableix com a control del treball de camp per a la selecció de les unitats mostrals (ciutats) la variable Demarcació. Condicions estadístiques: marge d’error total possible de +-3,54%, per una població infinita (cens de 5.623.962 persones), amb un nivell de confiança del 95,5%, on K=2, i el supòsit de màxima indeterminació (p=q=50/50). Treball de camp: les enquestes s’han realitzat entre el dilluns 1 al divendres 5 de febrer de 2021.