La pugna per l'alcaldia de Barcelona s'estreta. Ernest Maragall, candidat d'ERC, i l'actual alcaldessa, la candidata de BComú, Ada Colau, mantenen les opcions de guanyar les eleccions municipals del 26 de maig. En canvi, el tercer candidat més ben situat, Jaume Collboni (PSC), es despenja de la cursa pel primer lloc i es disputa la tercera plaça amb Manuel Valls, el candidat de Cs.

Aquest és en síntesi el panorama electoral a 12 dies de la celebració dels comicis segons els resultats de l'enquesta de Feedback per a ElNacional.cat. La mostra, de 800 entrevistes telefòniques, s'ha recollit coincidint amb l'arrencada de la campanya electoral, entre els dies 9 i 14 de maig. 

Esquerra seria la força més votada amb un 21,01% i 9-10 regidors dels 41 que formen l'Ajuntament (dobla el resultat del 2015). A poca distància, però, se situa BComú, que obtindria un 19,76% i 8-9 regidors (de 2 a 3 menys que els actuals). En relació amb el sondeig de Feedback del 3 de maig, totes dues forces mantenen resultats o perden 1 escó: el quadre és, a la pràctica, d'empat tècnic entre Maragall i Colau.

El tercer lloc seria per al PSC, que perd la força que li havia donat la victòria socialista a les eleccions generals espanyoles del 28 d'abril. Els de Collboni obtindrien 6-7 regidors (4 actualment) i un 16,39% dels vots, mentre que el sondeig del 3 de maig els atorgava 8 regidors. La projecció electoral assigna també 6-7 llocs a la llista de Valls (ara 5), amb un 15,17% dels vots, per la qual cosa també té opcions d'assolir la tercera plaça.

El cinquè lloc seria per a JxCat, la candidatura encapçalada pel conseller empresonat Quim Forn i Elsa Artadi, que, amb 5-6 regidors i un 11,55% redueixen a la meitat els 10 obtinguts per CiU el 2015 amb Xavier Trias, però millora posicions en relació amb el sondeig del 3 de maig, on obtenien 4 regidors. El PP, encapçalat per Josep Bou, també retrocedeix: l'enquesta li atorga 2 regidors (actualment en té 3) i un 5,34%.

A la cua del sondeig apareix l'altra novetat de l'enquesta. La CUP, liderada per Anna Saliente, i la llista de Barcelona És Capital, encapçalada per Jordi Graupera, tenen opcions de ser a l'Ajuntament en la hipòtesi més favorable. Els cupaires, que van obtenir 3 regidors el 2015, obtindrien de 0 a 2, amb un 4,09% dels vots. Barcelona És Capital, amb un 4,08% també té una atribució de 0-2 escons. El sondeig del 3 de maig no els atorgava representació.

Pactes de govern

Amb les dades del sondeig, la força més votada, ERC, necessitaria pactar amb almenys dues llistes més per investir Ernest Maragall com a alcalde per majoria absoluta -21 dels 41 regidors-, ja fos mitjançant un pacte amb els comuns i JxCat (22-25 regidors) o amb els comuns i el PSC (23-26 regidors). Sobre el paper, també es podria donar una majoria ERC-PSC-JxCat (20-23 regidors).

Les formacions independentistes que obtenen representació (ERC i JxCat i potser la CUP i Barcelona És Capital) no podrien sumar una majoria en solitari -obtindrien 14-20 regidors-, però tampoc els unionistes: PSC, Cs-Valls i PP en sumarien 16 en el millor dels casos. 

El nivell d'indecisos que detecta l'enquesta és d'un 23,3%, 5 punts menys que a la mostra anterior.

Fitxa tècnica:
  • Àmbit: Barcelona.
  • Univers: Població major de 18 anys empadronada a Barcelona i amb dret a vot en unes eleccions municipals.
  • Mètode: Enquesta telefònica.
  • Mostra: 800 enquestes.
  • Quotes: Proporcionals a tres variables: (1) estructura per grups d’edat, (2) sexe i (3) control per districtes de la ciutat.
  • Condicions estadístiques: Marge d’error total possible de +3,53%, per una població infinita (cens de 1.161.140 persones), amb un nivell de confiança del 95,5%, on K=2, i el supòsit de màxima indeterminació (p=q=50/50).
  • Treball de camp: Les enquestes s’han realitzat entre el dijous 9 al dimarts 14 de de maig de 2019.