Els barcelonins ho tenen clar. En plena incertesa sobre qui governarà Barcelona els propers quatre anys, un 54,1% aposta pel pacte entre ERC, amb Ernest Maragall al capdavant, i BComú, que lidera Ada Colau; per contra, un 35,3% es decanta per l'acord entre l'actual alcaldessa, el PSC, encapçalat per Jaume Collboni, i els Ciutadans de Manuel Valls, que li ha ofert els seus vots a canvi de res a la líder de BComú. El 10,2% restant no ho sap o no respon o bé prefereix altres opcions d'entesa.

Aquest és el resultat d'una enquesta de Feedback per a ElNacional.cat sobre la política de pactes a l'ajuntament de Barcelona. L'estudi es basa en 800 entrevistes telefòniques realitzades el 31 de maig i el 3 i 4 de juny, quan les diferents candidatures han començat a perfilar les seves posicions.

Després dels resultats de les eleccions municipals del 26 de maig, la governabilitat de Barcelona ha quedat oberta de bat a bat per la necessitat d'arribar a pactes, la qual cosa permet configurar diferents majories. ERC i BComú van empatar a 10 regidors; el PSC en va obtenir 8; Cs-Valls, 6; JxCat, 5 i el PP, 2.

La majoria a l'ajuntament de Barcelona és de 21 regidors sobre un total de 41. L'opció de pacte preferida pels enquestats, la suma d'ERC i BComú, reuniria 20 regidors i, amb Maragall d'alcalde, podria sumar els 5 de JxCat (25 en total). El pacte BComú-PSC-Valls pot rebre 24 vots però no és clar que tots els regidors de Cs s'hi sumin. Maragall ha proposat un govern bipartit amb els Comuns després que Colau rebutgés un acord a tres que inclogui JxCat i la líder de BComú defensa un tripartit d'esquerres amb ERC i el PSC. Per la seva banda, Valls ha ofert els seus vots a Colau per impedir que sigui alcalde un independentista, és a dir, Maragall.

Votants d'ERC i JxCat 

El pacte Maragall + Colau és l'opció preferida pel 96,3% dels enquestats que van votar ERC el 26-M i del 84,7% dels de JxCat. També ho és entre els electors de la CUP (96,1%) i de Barcelona És Capital (92,2) -aquestes dues últimes forces independentistes no van obtenir representació-. A la vegada, també és l'opció majoritària entre els electors de BComú, amb un 67,1%. 

Quant al pacte Colau + Collboni + Valls, és l'opció preferida entre els que recorden haver votat Cs-Valls (97,0%), els del PP (95,0%) i els del PSC (86,5%). Per contra, només obté el 20,3% de suports entre els dels Comuns. 

Per franges d'edat, els joves d'entre 18 i 24 anys són els que més suport donen al pacte Maragall + Colau, amb un 82,0. Només un 14,8 % d'aquest segment, en canvi, opta per l'acord Colau+Collboni+Valls, segons l'enquesta. 

Pel que fa als districtes de Barcelona, l'opció Maragall + Colau s'imposa clarament a Gràcia (73,2%), Nou Barris (65,8%), Sants-Montjuïc (57,4%), Horta-Guinardó (55,9%), les Corts (53,7%) i l'Eixample (53,5%). L'acord Colau + Collboni + Valls obté el màxim suport entre els electors de Sant Martí (47,8%), Sant Andreu (47,6) i les Corts (46,3%).

Tornaries a votar el mateix partit?

L'enquesta revela un significatiu percentatge d'electors que canviarien el seu vot si es tornessin a celebrar les eleccions. Una posició que es dóna, especialment, en aquells electors de partits que poden tenir la impressió que la seva papereta ha acabat per ser poc útil en el joc d'aliances o, simplement, la seva opció ha quedat fora de l'Ajuntament.

Així, a la pregunta de "tornaria a votar el mateix partit que el 26 de maig?", un significatiu 16,1% dels enquestats manifesta que no ho faria, és a dir, que canviaria el vot, mentre que el 79, 6% declara que votaria igual que ho va fer. Entre els que sí que canviarien el vot destaquen els electors del PP (23%) i de Cs-Valls (19,0%). També el canviarien els de BCN És Capital, la llista de Jordi Graupera (26,4%) i els de la CUP (20,9%), liderada per Anna Saliente, que no han aconseguit representació municipal. Per contra, un 96,6% dels que van votar ERC, el 93,8% dels d'BComú i un 91,1% dels de JxCat repetirien.

  • Àmbit: Barcelona.
  • Univers: Població major de 18 anys empadronada a Barcelona i amb dret a vot en unes eleccions municipals.
  • Mètode: Enquesta telefònica.
  • Mostra: 800 enquestes.
  • Quotes: Proporcionals a tres variables: (1) estructura per grups d’edat, (2) sexe i (3) control per districtes de la ciutat.
  • Condicions estadístiques: Marge d’error total possible de +3,53%, per una població infinita (cens de 1.161.140 persones), amb un nivell de confiança del 95,5%, on K=2, i el supòsit de màxima indeterminació (p=q=50/50).
  • Treball de camp: Les enquestes s’han realitzat entre els dies 31 de maig i 3-4 de juny del 2019