La imatge que va tenir lloc aquest dimarts a Cadis, amb el ministre de cultura Ernest Urtasun acompanyat dels reis Felip VI i Letícia fent entrega de la Medalla d'Or de les Belles Arts als germans Miura, una de les ramaderies de braus més reconegudes de l'Estat ha provocat polèmica. Sectors de l'esquerra espanyola, especialment vinculats amb Podemos, partit enfrontat amb Sumar (del qual Urtasun n'és el portaveu) han denunciat aquest premi i Canal Red, el mitjà de comunicació creat per Pablo Iglesias, se'n va fer ressò.

 

 

Elizabeth Duval, activista i portaveu de Sumar de feminismes i col·lectiu LGTBI, ha criticat que Canal Red assegurés que era Urtasun qui va havia entregat el premi als ramaders taurins, ja que el guardó se'ls va atorgar durant l'etapa de Miquel Iceta al capdavant del ministeri. "Les Medalles d'Or de les Belles Arts 2022 les va atorgar un ministre de Cultura, Miquel Iceta, en un Consell de Ministres en el que hi havia Podemos. L'actual ministre Urtasun, des del seu nomenament, no ha firmat cap medalla per a la tauromàquia. No mentim a la gent", ha publicat Duval a Twitter, citant el missatge en el qual Iglesias compartia la notícia del seu mitjà.

L'exlíder de Podemos també ha contestat la portaveu de Sumar, compartint una fotografia de l'article on es pot llegir que el seu redactor ja indica que aquesta medalla la va atorgar Iceta tot i que sigui Urtasun qui va entregar-la al costat dels monarques espanyols, aplaudint els empresaris taurins. "La peça és impecable i explica qui concedeix, qui entrega i qui agraeix al ministre Iceta la seva elecció dels premiats. Crec que li deus una disculpa al redactor", rebla Iglesias. 

Durant el seu discurs a l'acte que va tenir lloc a Cadis, Urtasun assegurava que aquestes medalles eren una manera de "reconèixer la trajectòria" de les persones i entitats guardonades, entre les quals també hi ha el cantautor Víctor Manuel o la cantant andalusa María Jiménez, que va morir el 2023. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!