Guanyen temps. La sala penal de l’Audiència Nacional ha admès a tràmit l’incident d’articles de previ pronunciament plantejat per alguns dels CDR, encausats en l’Operació Judes i defensats per Alerta Solidària, segons ha informat aquest dijous la formació independentista. Això significa que s’ha tornat a aturar el comptador per a la celebració del judici als 9 ciutadans acusats de terrorisme, mentre el Congrés dels Diputats tramita la llei d’amnistia. S’indica que en l’escrit, els advocats han plantejat la manca de competència de l’Audiència Nacional per jutjar els fets; la imminent aprovació de la Llei d’Amnistia i les nombroses vulneracions de drets fonamentals patides pels encausats al llarg de tot el procediment, dirigit pel titular del jutjat central d’instrucció 6 de l’Audiència Nacional, Manuel García-Castellón.  

L’Audiència Nacional ja havia ampliat el termini perquè les defenses presentessin els seus escrits. I ara, amb aquesta acció, es torna a ajornar. Primer, totes les parts personades han de respondre les al·legacions plantejades per les defenses dels CDR, i s’indica que fins i tot podria celebrar-se una vista per resoldre-ho. Així mateix, el tribunal també haurà de decidir si suspèn el procediment a l’espera de l’aprovació de la Llei d’Amnistia, com va fer recentment un jutjat de Girona o si, per contra, continua el procediment.

Penes demanades

La Fiscalia de l'Audiència Nacional ja va presentar el seu escrit d’acusació: demana entre 8 i 27 anys de presó per als 12 veïns acusats de terrorisme en l’anomenada Operació Judes. El jutge de l'Audiència Nacional, Manuel García-Castellón, va processar vuit encausats pel delicte de pertànyer a organització terrorista i pel delicte de tinença, dipòsit i fabricació de substàncies explosives per als quals la Fiscalia demana un total de 27 anys de presó. Als altres quatre els imputa el delicte de pertànyer a grup terrorista, i la Fiscalia els demana 8 anys de presó.

Jutge contra independentistes

Ara, la sala penal de l’Audiència Nacional, presidida pel magistrat Alfonso Guevara, ha acceptat el tràmit anomenat article de previ pronunciament, impulsat amb un document de més de cent planes elaborat pels advocats defensors d’Alerta Solidària Xavier Monge, Eva Pous, Montserrat Vinyets, Jordi Busquets, Carlos Hurtado, David Aranda i Carlos Perdiguero en nom dels encausats Jordi, Sònia, Xavier, Esther, Germinal, Eduard, Queralt i Rafael. La resta de defenses i les acusacions exercides per la Fiscalia i Vox s’hi ha de pronunciar i, després, el tribunal donar la seva resposta.

La formació independentista insisteix que aquesta causa és “un nyap” i exigeix el seu arxivament. A més, recorda que el jutge García-Castellón ha estat polèmic, no només per la instrucció de la causa dels CDR, sinó també amb la de Tsunami Democràtic, és a dir, contra independentistes catalans, mentre ha tingut "ceguera per no imputar el PP" en la macrocausa contra el comissari José Manuel Villarejo.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!