La decisió de la magistrada Carmen Lamela d’empresonar el vicepresident Oriol Junqueras i set consellers ha creat tensió i divisió entre les associacions judicials Associació Professional de la Magistratura (APM), Associació Judicial Francisco de Vitoria (AJFV), Fòrum Judicial Independent (FJI) i Jutges i Jutgesses per la Democràcia (JpD).

APM, AJFV i FJI donen suport a la decisió de Lamela, mentre que JpD la critica. Les tres primeres associacions asseguren en un comunicat conjunt que “Els jutges no fan lleis, les interpreten” i afegeixen que no es pot parlar de “presos polítics”.

Per la seva banda, JpD recorda que la presó provisional “té caràcter excepcional” i que s’ha d’aplicar “si hi ha risc de fugida, de reiteració delictiva o destrucció objectiva de proves”. L’associació vol recordar que “hi ha mesures menys greus com demanar una fiança, retirar els documents de viatge o la vigilància policial”.

Finalment, JpD exposa que “és molt difícil explicar per què una mateixa querella en dos tribunals diferents ha fet que s’atorgui a uns querellats (la Mesa del Parlament) una setmana més i als altres no”.