L'últim que va pronunciar una conferència inaugural a la reunió anual del Cercle d'Economia va ser Quim Torra. Durant la seva intervenció va demanar als empresaris que es posessin "a primera fila" per ajudar a fer realitat un referèndum. La resposta que va rebre va ser en forma de retrets pels temors de l'empresariat que el pols independentista fes perdre poder econòmic a Catalunya. En l'edició d'enguany, el nou president de l'entitat, Javier Faus, ha volgut "felicitar" el nou president Pere Aragonès. "Perquè valorem molt positivament els primers passos". 

Suport als indults

Durant el seu discurs de benvinguda, Faus s'ha adreçat al president per lamentar que "fa deu anys que Catalunya viu en una paràlisi". I ha entrat de ple en el debat polític. "Els indults tindran el suport del Cercle", ha dit, alhora que s'ha mostrat partidari del diàleg. En aquest sentit, ha demanat que s'aprofiti "el moment idoni per encarrilar la solució per resoldre el conflicte que genera tensió a la societat catalana". Des del seu pùnt de vista és imprescindible que el nou govern presidit per ERC treballi "per un futur de concòrdia que curi ferides". I això, ha reconegut, requereix de "gestos" i "valentia" a banda i banda. 

Reunión Cercle d'Economia Faus Aragonès / Sergi Alcàzar
Aragonès i Faus se saluden a l'arribada a l'hotel W. / S. Alcàzar

Una Espanya més alemanya

La posició del Cercle d'Economia en relació a la independència no és nova. No la volen. I així ho ha recordat Faus, que ha apostat per un finançament més just per Catalunya, més inversions i un reconeixement de la seva realitat nacional. Sobre aquest capítol, ha demanat a l'Estat "una altra manera d'entendre Espanya per gestionar la diversitat territorial". Es tracta, segons ha compartit, d'impulsar "una Espanya menys radial, més alemanya que francesa". 

A tall de conclusió, Faus ha emplaçat Aragonès a governar amb menys "èpica" i per la via del "realisme i predictibilitat"

Així mateix, el president del Cercle ha aprofitat per demanar al cap de l'executiu català que no deixi escapar l'oportunitat d'ampliar l'aeroport, que aposti per el desplegament de les energies renovables. Dues qüestions que topen frontalment amb l'acord que ERC va signar amb la CUP per la investidura d'Aragonès. Els anticapitalistes han encès la llum d'alarma amb els primers moviments del nou govern. Tant per no haver volgut plantar el rei com per passejar-se colze a colze amb "les oligarquies". 

A la imatge principal, Aragonès i Faus. / Sergi Alcàzar