Més novetats del cas Volhov, sobre el suposat finançament il·legal de l’independentisme català. El titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona ha citat  a declarar com a investigat l’empresari rus  resident a Barcelona Alexander Dmitrenko, a qui se’l relaciona pels seus contactes amb el cap de l’oficina del president Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay,  que va ser detingut per aquesta causa amb una vintena de persones més l’octubre del 2020. La providència de citació és pel  31 de maig,  a les 10 del matí, i versa sobre una peça que està parcialment secreta, ha informat avui el gabinet de premsa del TSJC.  Dmitrenko és investigat arran d'unes converses amb Alay en les quals parlen d’un negoci de petroli, que va resultar fallit, però que el magistrat Joaquín Aguirre sospita que podria ser l’enllaç rus amb Catalunya, i més quan el govern espanyol no va aprovar la nacionalitat espanyola de Dmitrenko en relacionar-lo amb els serveis d’intel·ligència del govern de Putin. El fiscal Fernando Maldonado es va oposar amb rotunditat a aquesta investigació sobre la venda de gas rus liquat  a una empresa xinesa en considerar-la “prospectiva”. L'Audiència de Barcelona, però va avalar la investigació. 

El jutge Aguirre va encarregar, el setembre passat, a la Guàrdia Civil que investigués si una suposada operació de venda de petroli entre Rússia i la Xina era “una pantalla per a algun finançament il·legal d’un partit polític”. I, sense haver transcendit detalls de la investigació el jutge del cas Volhov ha citat l’empresari rus, com ha avançat aquest matí El Periódico. En la providència no es detallen els delictes  ni els fets pels quals se cita Alexander Dmitrenko, ja que una part continua secreta, segons el TSJC. 

Conversa

En concret, en un dels missatges intervinguts entre Dmitrenko i Alay es parla de 295.000 dòlars que l'empresari rus va rebre com a garantia d'un negoci, i per la qual cosa hauria escrit: "felicitats a tots nosaltres. Primer gran pas fet." Dmitrenko hauria enviat un rebut de pagament on apareixen una empresa russa i una de Hong Kong. La Guàrdia Civil, en el seu informe, admet que desconeix més dades sobre aquest negoci, i, això no obstant, no dubta a assegurar que pel “context dels missatges” hi podria existir “una participació de l’entorn de Puigdemont”.  De fet, malgrat la falta de dades objectives que admetia la Guàrdia Civil, el jutge Aguirre compara aquesta venda amb l'operació d'una empresa russa amb una vinculada al polític italià de la Lega Nord Matteo Salvini, que hauria servit per finançar de manera il·legal aquell partit italià.

Terradellas

La vinculació d’un possible finançament o suport rus a la causa independentista catalana es converteix en el cas Volhov quan es troba al president de Catmon i exsecretari de relacions internacionals de Convergència Víctor Terradellas un àudio (enregistrat el 24 de maig del 2018, que va guardar i que troben en un segon registre en el cas Diputació el 2019) d’una conversa al mòbil amb els també investigats David Madí, exdirigent de CDC, i l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell, en què sosté que des de Rússia s’hauria enviat 10.000 soldats russos pel procés independentista l’octubre del 2017, però que el president Puigdemont "es va cagar a les calces". En les converses,  Madí i Vendrell es mostren incrèduls. Per ara, no s’ha descobert cap vincle o actuació il·legal del Govern de Puigdemont amb el govern rus o amb certs empresaris i polítics, tot i la insistència de Terradellas de voler parlar amb el president català  (segons el seu entorn)   la tardor del 2017, en ple procés de la declaració d’independència de Catalunya, al final suspesa. Terradellas continua investigat en el cas Diputació de Barcelona, iniciat el 2016 de suposades subvencions a entitats afins a CDC, i amb la troballa del seu àudio es va obrir el cas Volhov.

Una altra recent resolució del jutge Aguirre és demanar a la Diputació de Barcelona els diners que va pagar a Alay, quan hi treballava, ja que també és investigat en aquesta causa, i amb l'argument que el seu antecessor podria haver comès irregularitats.