Reacció. L’editor i director general de SOM, Oriol Soler i un dels dotze investigats en la causa de Tsunami Democràtic, ha demanat a l’Audiència Nacional que aparti el jutge Manuel Garcia Castellón d’aquesta investigació "per interès directe o indirecte en la causa" per les declaracions contra l’amnistia, que va fer el 5 d’octubre passat en una conferència. Soler, defensat pel penalista Benet Salellas, és un dels investigats del cas Volhov que va ser derivat des del jutjat de Barcelona a l’Audiència Nacional, i va ser dels primers a personar-se en la causa, a Madrid. El cas de Tsunami Democràtic és un dels que el PSOE negocia amb Junts i ERC perquè s'inclogui en la llei d'amnistia, i la darrera resolució del jutge intenta torpedinar-ho, com ara imputar un mort d'un atac de cor a Tsunami.

En l’escrit, presentat aquest dimarts i al qual ha tingut accés ElNacional.cat, s’exposa que els fets que motiven el present incident “són les opinions i expressions abocades” pel magistrat Manuel García Castellón, en el transcurs d'una conferència titulada L'Audiència Nacional, un Tribunal excepcional en el marc del Fòrum la Regió d'Orense, i que considera que “guarden relació amb els fets que han motivat el dictat de la resolució del 6 de novembre del 2023  d’aquesta causa, en la qual el jutge García Castellón cita com a investigats del delicte de terrorisme per suposadament liderar Tsunami, Soler, a més del president a l’exili Carles Puigdemont i a la secretària d’organització d’ERC, Marta Rovira, entre d’altres.

Sorna del magistrat

L'advocat Benet Salellas hi exposa que en la conferència  "fent ús de sorna i ironia", el magistrat García Castellón, després d'advertir que no podia opinar sobre aquest tema per la seva condició de magistrat i, sobretot, per trobar-se instruint causes com la present que versen precisament "sobre actuacions que s'imputen a persones del moviment independentista", va dir: “Jo únicament com a ciutadà puc dir dues coses: Una: que a la Constitució tampoc està prohibida l'esclavitud i, no obstant això, no és possible. I no està prohibida expressament. I dos: Bé, aquests senyors han dit si quan puguin tornaran a repetir-ho, per tant, serà aquesta amnistia la primera de moltes altres després?”

Falta d'imparcialitat

Per tot això, el penalista, en nom de Soler, manifesta en l'escrit que "el magistrat instructor de la causa que versa sobre les més importants mobilitzacions socials de l'independentisme en la tardor del 2019, les protagonitzades per Tsunami Democràtic no pot emetre públicament la seva opinió sobre la necessitat o no d'amnistiar aquestes conductes sense incórrer, com ha succeït en aquest cas en una evident pèrdua de falta d'imparcialitat, almenys davant aquells que, com Soler, seran objecte d'instrucció i anàlisi per part d'aquest magistrat". A més, cita jurisprudència del Tribunal Constitucional (TC) i del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) vers les exigències d'imparcialitat objectiva i subjectiva que ha de mantenir un jutge. I conclou: “No existeix cap dubte que l'objecte del present procediment és la mobilització social independentista i que, per tant, l'objecte processal es troba directament vinculat amb l'objecte de la llei d'amnistia que es troba en fase de negociació.”

Peces secretes

A més, Salellas avança que presentarà recurs contra les darreres resolucions del jutge en aquesta causa, que critica obertament en afirmar que “segueix sense comprendre l'imbricat procés d'instrucció que s'ha seguit amb la combinació de múltiples diligències prèvies secretes tramitades de manera paral·lela”. L’advocat insisteix a afirmar que “hi ha dificultats jurídiques evidents d’incoar una investigació penal contra una mobilització social”.

Banalitzar el terrorisme

Precisament, el penalista Gonzalo Boye ha alertat el jutge de l’Audiència Nacional que no banalitzi el terrorisme, en l’escrit presentat aquest dimarts a l’Audiència Nacional perquè l’informi de tota la causa com a defensor de Josep Lluís Alay, cap de l’Oficina del president Puigdemont. Alay també és un dels vuit investigats pel jutge Joaquín Aguirre en el cas Volhov, que el jutge García Castellón va reclamar a la seva causa de l'Audiència Nacional.

D'altra banda, l'empresari i exdirigent de Convergència David Madí, és l'únic dels investigats del cas Volhov  derivat a Madrid que, finalment, no ha estat citat com a investigat pel jutge de l'Audiència Nacional.