A menys d'un mes de les eleccions basques del pròxim 21 d'abril, el panorama postelectoral continua sent una incògnita. Diverses enquestes apunten que les dues forces que es disputen el primer lloc són EH Bildu i el PNB, la primera de les quals parteix amb millors projeccions. Tanmateix, la darrera enquesta de 40 dB per a El País o la Cadena SER apunta que el PNB remunta i totes dues forces podrien empatar a 28 diputats. Aquest escenari obriria dues portes, o un acord entre aquestes dues forces o que la governabilitat caigui en mans del PSE, únic partit amb prou diputats per decantar la balança. El parlament basc consta de 75 escons i la majoria absoluta en són 38. Com que els socialistes bascos obtindrien 10 diputats, seria la suma justa per arribar al govern per a Bildu i PNB.

Tot i que obtindrien el mateix resultat, hi ha certes diferències. Per una banda, EH Bildu milloraria resultats i sumaria 7 nous diputats. En canvi, el PNB perdria 3 escons. Els nacionalistes bascos surten desgastats del seu temps al govern, mentre que els independentistes s'acosten per primer cop a ser els guanyadors dels comicis. Tanmateix, com és recurrent els últims temps a tota mena de parlaments, la majoria absoluta queda fora de l'abast de qualsevol formació en solitari. 

En aquest context entren els socialistes bascos. El PSE se situaria com a tercera força més votada, lluny de les dues primeres. Tanmateix, en aquesta enquesta es mostra com no només sumarien un diputat més i arribarien als 11 escons, sinó que tindrien un paper clau en la governabilitat del País Basc. Ara, partint de l'experiència de les eleccions del 2020, és d'esperar que els socialistes optin per revalidar la coalició amb el PNB.

enquesta el pais eleccions pais basc
Font: El País

L'espai d'Unides Podem minva 

La pèrdua més gran de representants la pateix l'espai polític que anteriorment s'agrupava sota el paraigua d'Unides Podem. Amb l'aparició de Sumar i el trencament amb els morats, aquest espai passarà de 6 diputats a un per al projecte de Yolanda Díaz i un altre per a Podemos. La fragmentació d'aquesta part de l'esquerra espanyola es tradueix en la pèrdua de 4 diputats. 

Les altres dues formacions que compartien l'hemicicle basc són el PP i Vox. Tant la dreta, com l'extrema dreta revalidarien els seus resultats respecte a les eleccions del 2020. Els populars tornarien a tenir 6 escons i Vox es quedaria amb un. 

El PNB s'inclina pel PSE, amb dubtes

El portaveu de PNB al Congrés, Aitor Esteban, creu que, davant les pròximes eleccions basques convocades per al 21 d'abril, el més "lògic" seria continuar amb la coalició que comparteixen amb els socialistes perquè ha "funcionat bé fins ara". Encara que tem que el "soroll madrileny" envaeixi la política basca.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!