L’acte de cremar una Constitució Espanyola en directe i per TV3 que va efectuar la periodista i escriptora Empar Moliner dilluns al matí comportarà una investigació d’ofici per part del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC), que estudiarà el cas. En paral·lel, TV3 ha retirat el vídeo i Moliner ha volgut justificar la seva acció.

En aquest sentit, Moliner ha assegurat que dins de la seva secció a Els Matins, va voler fer “una manera teatral, simbòlica, de protestar”, tot insistint que el que va fer “amb un llibre d’atrezzo que representava la Constitució” era simbolitzar que “si la Constitució no permet escalfar-nos, escalfem-nos amb la Constitució”.

En el context de la suspensió del decret de pobresa energètica, que facultava la Generalitat ha evitar el tall de subministraments bàsics -aigua, gas i electricitat- a les famílies més necessitades, Moliner va considerar que calia fer un acte de protesta.

Ara bé, en declaracions a Catalunya Ràdio, ha declarat “entendre” el rebombori que ha creat el seu acte i ha assegurat que “si ho hagués pensat, podria no haver encès el llibre, podria no haver-ho fet”, perquè ara la Constitució és “com la família reial els anys 90, que no es podia dir res d’ells”.

Davant les crítiques de l’unionisme, Moliner ha recordat que el que va fer es tractava d’una protesta social, més enllà de la seva condició d’independentista i ha demanat a Xavier Garcia Albiol i Inés Arrimadas que es pronunciïn respecte a la polèmica suspensió del decret. Finalment, ha assegurat “entendre i lamentar” que el seu gest hagi pogut molestar a sectors de la població.

El món polític reacciona

Diverses personalitats de la política catalana i espanyola han recolzat o mostrat el seu desafecte sobre el gest de Moliner a TV3. La portaveu del Govern, Neus Munté, i el diputat d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, s'han posicionat a favor d'Empar Moliner. Rufián ha assegurat que està "orgullós" de comptar amb gent amb la seva consciència social mentre que Munté ha recordat que el que és "ofensiu" és qualificar d'inconstitucional la llei de pobresa energètica.

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha recordat a la periodista de TV3 que la Constitució va rebre un ampli suport per més "del 70% de la població catalana el 1978", en una entrevista a Telecinco. Ha afegit que la Carta Magna "ens va portar la democràcia i, precisament, els millors anys de la nostra història". Més enllà ha anat l'organització a favor de la unitat d'Espanya Societat Civil Catalana, que ha demanat que se cessi Empar Moliné i que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) es disculpi.