Aquest diumenge fa mil dies que Jordi Cuixart i Jordi Sánchez estan privats de llibertat. El líder d'Òmnium i el president de la Crida Nacional per la República van entrar a la presó el 16 d'octubre del 2017, i les xarxes ja fa uns dies que van plenes de missatges de suport i d'indignació per aquests quasi tres anys que han passat en presó. 

Missatges de suport i denúncia

Des de l'exili, el president Carles Puigdemont va voler recordar ahir els moments previs a la detenció "injusta i arbitrària" de Sánchez i Cuixart. "La injustícia fa 1.000 dies que dura, però no us han vençut. Ni us venceran", ha determinat Puigdemont.

El president de la Generalitat, Quim Torra, també ha recordat els 1.000 dies de presó dels Jordis amb un emotiu tuit on ha volgut donar força per "refermar-nos en el camí de la República Catalana perquè tot aquest patiment no sigui en va".

Des del seu compte, el president del Parlament, Roger Torrent, s'ha sumat també als missatges de suport a Sánchez i Cuixart, "dos defensors de la pau, la democràcia i la llibertat". "Són a la presó per haver defensat el dret de la ciutadania a decidir votant el seu futur", ha volgut recordar el president del Parlament.

Suports a les xarxes i als carrers 

Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), entre altres entitats sobiranistes, han convocat concentracions de suport aquest diumenge en denúncia de "la vulneració de drets humans per part de l'Estat". La protesta central es farà a les sis de la tarda a la subdelegació del govern espanyol a Barcelona, a la cruïlla entre els carrers de Mallorca i de Roger de Llúria a Barcelona.

Des del seu compte de Twitter, el Vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha fet difusió del vídeo que ahir va publicar Cuixart i ha reivindicat que les seves conviccions es mantenen "intactes". "No ens aturarem fins que sigueu lliures! Fins que tinguem un país lliure!", ha determinat Mauri.

Per la seva banda, Elisenda Paluzie, l'actual presidenta de l'ANC, va recordar ahir el "dolor" que van sentir i que assegura "ells han sabut transformar en dignitat i lluita".

Presos polítics

A banda dels 1.000 dies que Jordi Cuixart i Jordi Sànchez porten a la presó, Oriol Junqueras i Quim Forn sumen aquest diumenge un total 983 nits empresonats. Josep Rull, Jordi Turull, Dolors Bassa i Raül Romeva, un total de 874 nits, i Carme Forcadell, 843 nits.

Presos polítics Parlament comissió 155   Sergi Alcàzar

Els presos polítics a la comissió d'investigació del 155 al Parlament. / Sergi Alcázar.

Les juntes de tractament de les presons de Lledoners, Wad-Ras i Puig de les Basses van proposar a principis de mes, per unanimitat, concedir el tercer grau als nou líders independentistes presos, de manera que en principi només haurien d'anar al centre penitenciari a dormir entre setmana.

Imatge principal: Jordi Cuixart i Jordi Sánchez a l'Audiència Nacional. / EFE