Quan sembla que el rei emèrit no pot sorprendre amb cap més escàndol, hi torna. Joan Carles I té comptes a Suïssa, desviava milions d'euros per viatjar amb la seva amiga Corinna i es va fugar als Emirats Àrabs. Són alguns dels escàndols que l'envolten, als quals se suma el d'un compte a Andorra vinculat a la seva estructura financera. 

Segons explica El Confidencial, la investigació a Suïssa sobre la presumpta fortuna oculta del pare del rei Felip VI ha fet aflorar un compte a Andorra. Aquest va estar obert durant més de deu anys, era del banc Andbank i operava amb la numeració AD79 0001 0000 4029 2980 0100, tal com ha pogut saber el digital. 

Joan Carles I controlava aquest compte a través d'una societat instrumental dirigida per testaferros, Stream SA, la qual es va dissoldre oficialment el passat 4 de maig. Ara que s'ha fet aquesta troballa, queden en entredit les seves dues regularitzacions fiscals. Joan Carles I de Borbó va fer el passat mes de febrer una segona regularització a Hisenda de més de quatre milions d'euros per rendes no declarades durant diversos exercicis, que sumen més de vuit milions de pagaments en espècies. En concret, es tracta de vols de jets privats pagats fins al 2018 per la fundació Zagatka, propietat d'Álvaro d'Orleans, cosí llunyà del Borbó. L'emèrit, fugit als Emirats Àrabs des de l'agost del 2020, va fer un primer pagament el desembre del mateix any de prop de 700.000 euros corresponents a un deute tributari generat entre el 2016 i el 2018, quan havia abdicat i havia perdut la inviolabilitat. El pagament tenia l'objectiu d'intentar eludir el delicte fiscal.

De Ginebra a Andorra

Fins ara el patrimoni opac del rei emèrit es movia per Ginebra i se centrava en moviments de fons efectuats dins d'aquest mateix territori. Ara, el fiscal del cas, Yves Bertossa, ha trobat una transferència de la Fundació Zagatka, la mercantil de Liechtenstein que Joan Carles I feia servir per cobrar comissions irregulars i pagar viatges privats, fet que ha portat els investigadors cap al petit país dels Pirineus.

Aquesta transacció es va fer el 19 de maig del 2008. Tal com indica El Confidencial, aquest dia el dipòsit 0251-798208-92 de Zagatka al Credit Suisse va registrar una sortida de 150.012,28 euros. Aquests diners es van enviar, en teoria, a la societat panamenya Stream SA. Ara, s'ha descobert que aquests diners de Zagatka no van viatjar al Panamà i que van anar a un compte d'Andorra. 

El gestor Arturo Fasana, un dels testaferros més coneguts de Joan Carles I, va enviar a Credit Suisse l'ordre de transferir 150.000 euros de Zagatka a Stream SA. Fasana va precisar que els diners s'havien d'ingressar en un compte que Stream SA tenia a Andorra: AD79 0001 0000 4029 2980 0100 d'Andbank.

El compte andorrà es va cancel·lar el 2016, moment en què el Principat es va comprometre a compartir amb tercers països informació bancària de tots els estrangers que tenien productes actius al seu territori. Això va fer que milers de no andorrans tanquessin els seus comptes al país per evitar que les seves dades s'enviessin a les autoritats tributàries dels seus països d'origen. 

Què pot provocar aquest compte?

Fins ara no es té constància que l'emèrit hagi comunicat a l'Agència Tributària espanyola res sobre alguna informació sobre Andorra. L'aparició d'aquest compte a Andbank invalidaria les seves dues regularitzacions fiscals i el deixaria més a prop de rebre una querella per part de la Fiscalia per diversos delictes contra la Hisenda Pública. 

 

Foto principal: El rei emèrit, Joan Carles I / Europa Press