El rei emèrit Joan Carles I ho tenia tot lligat amb els prop de 65 milions d'euros de l'Aràbia Saudita, tant que fins i tot va incloure una clàusula a la fundació panamenya que va rebre els milions per evitar disputes entre Felip VI i les infantes.

Aquest dimecres El Confidencial explica que l'emèrit volia impedir que els seus tres fills discutissin pel control d'aquests fons. És per això que als estatuts de l'entitat, Lucum Foundation​, s'especificava que qualsevol beneficiari que demanés més diners dels que li pertocaven o intentés que un altre no rebés la seva assignació, seria immediatament expulsat de la societat.

El document que incrimina l'emèrit

El Confidencial va assegurar aquest dimarts que un document secret, que data del març del 2011, assenyala directament el rei emèrit Joan Carles I en la gestió que li hauria permès amagar 64,8 milions d'euros de l'Aràbia Saudita.

En aquest document es pot veure la firma del rei en els estatuts de la societat de Panamà Lucum Foundation, que es va fer servir per controlar aquests milions. El document té la firma de Joan Carles I en les seves tres pàgines i el situa com a "primer beneficiari dels fons".

Lucum Foundation es va crear per actuar de pantalla d'un compte a Suïssa del banc Mirabaud amb numeració 505523. Unes setmanes després de la creació de Lucum, aquest compte bancari va ingressar "una donació de 64.884.405 euros feta pel rei de l'Aràbia Saudita en favor del rei d'Espanya".

La clàusula

Joan Carles I va considerar necessari incloure una clàusula perquè cap dels seus fills intentés quedar-se amb la fortuna donada pel rei de l'Aràbia Saudita. 

El rei emèrit era l'únic beneficiari dels actius, ara bé, si es moria Joan Carles i Felip VI (que figurava com a segon beneficiari) volia accedir al fons de la fundació, l'actual Rei havia de complir una sèrie de condicions com "garantir que els diners es fan servir per al manteniment de tots els membres de la família reial espanyola, en particular de SM la reina Sofia d'Espanya; de SAR la infanta Elena de Borbó i Grècia, duquessa de Lugo, i dels seus fills nascuts o pendents de néixer, i de la infanta Cristina de Borbó i Grècia, duquessa de Palma, i dels seus fills nascuts o pendents de néixer".