Les instruccions del jutge per permetre la sortida dels presos de Soto del Real per tramitar les acreditacions al Congrés com a diputats especificaven allò que els nous diputats d'ERC i JxCat podien o no fer. Podien dur a terme els tràmits necessaris, però no podien celebrar reunions ni fer declaracions a la premsa. No podien moure's lliurement per les instal·lacions de la cambra i han estat en tot moment custodiats per la policia.

Això no obstant, les instruccions no deien res sobre l'esmorzar. Els companys de grup esperaven els presos amb entrepans i cafès amb llet. Entrepans de pernil, un esmorzar que no es poden permetre a Soto del Real i que havien demanat.

WhatsApp Image 2019 05 20 at 16.15.22

La idea ha provocat cert desconcert entre els agents responsables de la custòdia. De fet, en un primer moment els agents han plantejat inconvenients a poder lliurar als presos polítics l'esmorzar. S'ha esgrimit el risc d'enverinament, segons fonts presents a la conversa. Els companys de grup han replicat, mig de broma, mig seriosament, que els entrepans eren "oficials" perquè provenien del bar del Congrés. Finalment, s'ha autoritzat que se'ls lliurés.

El primer dia al Congrés, si més no, ha permès un esmorzar excepcional després de mesos de l'austeritat del desdejuni del règim penitenciari.