La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, ha manifestat en una entrevista a la revista francesa Le Point, que "a Catalunya, ara l'independentisme és delicte". Paluzie ha estat entrevistada amb motiu d'una visita que ha fet a Còrsega.

Segons la dirigent de l'ANC, el govern espanyol ha preferit tractar el cas català "amb una deriva autoritària, amb una Justícia que erosiona els drets fonamentals i practica un abús de la detenció preventiva". Ha recordat que Catalunya està intervinguda pel govern espanyol. "Madrid dirigeix de manera il·legal amb acusacions falses de rebel·lió contra els dirigents independentistes catalans. L'únic que han fet ha estat organitzar un referèndum d'autodeterminació", ha afegit.

Paluzie ha reconegut que qualsevol activitat política en el moviment independentista avui és una operació de risc. "Als ulls de l'Estat espanyol, l'independentisme a Catalunya és ara un delicte. Per empresonar els nostres dirigents, els jutges s'han inventat un delicte que no va ser comès: Al Codi Penal espanyol, la rebel·lió comporta que hi ha un aixecament violent contra les institucions de l'Estat. I això no es va produir. Van ser les forces de l'ordre espanyoles les que van desplegar la violència per retirar les urnes dels col·legis electorals. Però el jutge considera que aquesta situació va ser provocada per l'organització del referèndum", explica.

La presidenta de l'ANC ha subratllat que les justícies de Bèlgica, Alemanya i Escòcia "reconeixen que el que va passar a Catalunya al mes d'octubre no va ser un fet violent sinó un referèndum". Al seu entendre aquests posicionaments "cauran amb tot el seu pes" quan s'obri el procés a Espanya contra els consellers.