La CUP es planta al Congrés dels Diputats i avisa: “Fins que no hi hagi una solució democràtica, l’Estat espanyol serà ingovernable”. Les principals cares de la candidatura anticapitalista s’han traslladat aquest dilluns fins a Madrid per a presentar-se en societat. Davant dels famosos lleons de la cambra baixa, els cupaires han recordat que han vingut a “sacsejar” els aparells de l’Estat i representar la gent del carrer. Això no passa per “entregar els vots al PSOE a canvi de res”.

La convocatòria de la CUP ha generat molta expectació entre la premsa a Madrid, especialment per les bones enquestes que duen sota el braç. Albert Botran, número dos per Barcelona, ho ha atribuït que “hi ha molta gent sensibilitzada dins el sobiranisme que creu que cal una veu clarament rupturista perquè no entregui els vots catalans al PSOE a canvi de res”. Preguntat sobre si venen a representar la gent que avui són als carrers, Botran ha replicat que “ells ens representen a nosaltres més que nosaltres a ells”. Han valorat la resposta a la sentència com a “enorme i molt digna”.

 

La cap de llista Mireia Vehí ha presentat el que serà el seu marc d’acció política, basat en cinc eixos. El primer, la “garantia de l’amnistia i autodeterminació” i "trencar amb el règim monàrquic". El segon, la “consecució de drets materials per les classes populars”, assenyalant l’Ibex 35. El tercer, la “crisi climàtica i ecològica” que “no pot solucionar-se sense fer una esmena a la totalitat al model econòmic”. El quart, “feminisme per a canviar-ho tot”. I el cinquè, “fer fora la màfia i la corrupció”. Vehí ha defensat que venen a “sacsejar l’Estat”, posar les contradiccions sobre la taula i ser una “caixa de ressonància del conflicte en clau nacional, territorial, de classe, de gènere i colonial”.

Una de les qüestions que més han sortit durant l’atenció als mitjans ha estat la “violència” als carrers de Barcelona, que els han preguntat si condemnen. Botran ha respost que no pertoca als partits això i que la violència que ells identifiquen sobretot és la que ve de la policia, “de les forces d’ocupació que ha enviat el ministre Marlaska i també dels Mossos d’Esquadra”.