Fins a un feu socialista, en ple cinturó roig de Barcelona, s'ha desplaçat Esquerra Republicana aquest dissabte: Cornellà de Llobregat. Allà s'hi ha aplegat tot el partit i el Govern per a l'acte central de la campanya de les eleccions municipals. I des d'allà han posat el focus en el PSC, però també en Junts per Catalunya. El president Pere Aragonès ha volgut avisar-los que "Catalunya no és un pastís que es puguin repartir els immobilistes", els "de sempre". L'alcaldable Ernest Maragall ho ha centrat en Barcelona, instant el seu rival Xavier Trias a no ser "còmplice d'una nova operació d'estat" pactant amb Jaume Collboni. Un missatge que ha reblat Oriol Junqueras. “El vot que no vagi a nosaltres avalarà el règim”. Justament en aquest municipi del Baix Llobregat els republicans es presenten en coalició amb EUiA per sumar forces contra el totpoderós PSC d'Antonio Balmón, alcalde des de fa gairebé vint anys.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: totes les dates i quan es vota

🔴 Eleccions Municipals 2023, DIRECTE | Última hora de la campanya electoral


L'acte central dels republicans s'havia de celebrar inicialment en un altre feu socialista, a Santa Coloma de Gramenet, amb el reclam de l'alcaldable Gabriel Rufián, però la incertesa climatològica va obligar a moure'l de forma preventiva a la Fira de Cornellà. Sense sortir de l'àrea metropolitana, un dels punts estratègics per a ERC, s'hi ha aplegat igualment tota la plana major del partit i del Govern, amb el president Pere Aragonès i Oriol Junqueras al capdavant, a més de l'alcaldable a Barcelona, Ernest Maragall. S'hi han reunit unes 300 persones.

Així, el president Pere Aragonès ha volgut alertar tant Junts per Catalunya com el PSC que “Catalunya no és un pastís que es puguin repartir els immobilistes”. El president de la Generalitat ha assegurat que en aquestes eleccions municipals “hi ha dues opcions, l’immobilisme o la transformació republicana”. I ha reblat: “Els immobilistes del PSC, acompanyat d’altres com Junts, s’han pensat durant massa anys que el país era seu, que les institucions eren seves”. Ha carregat contra els socialistes: “Com voleu que posin en marxa Catalunya si no són capaços de posar en marxa un tren de Rodalies? Arribaríem tard, arribaríem malament i seria un desastre”. Però el cap del Govern també ha disparat contra als juntaires, que “pacta càrrecs i prebendes” a la Diputació de Barcelona: “Diuen que tenen la bandera més gran, però pacten a la Diputació amb aquells que suposadament són enemics”.

Oriol Junqueras també ha carregat contra “els dos grans partits que durant trenta anys van construir un oasi” però que “en realitat era un fangar per a la societat catalana i la nostra nació”. El líder d’ERC ha cridat a revoltar-se contra “els qui ens volen enfangats i paralitzats”. I ha reivindicat les candidatures republicanes, especialment la d’Ernest Maragall a Barcelona, com la garantia d’independència: “Nosaltres som els que vam obligar alguns a dir que també són independentistes, encara que el seu cap de llista diu que Convergència ha tornat”. Junqueras ha apostat per Maragall com a alcalde “perquè vol salvar la capital d’aquest país davant d’aquells que només es presenten per salvar el seu partit i els seus privilegis”. En termes molt semblants s’ha expressat la secretària general Marta Rovira, que per videoconferència ha assegurat que “comencen a tenir tremolors, perquè els seus privilegis es posen en dubte”.

 ernest maragall acte erc   Carlos Baglietto
Foto: Carlos Baglietto

Maragall: "Un matalàs que vol ofegar Catalunya"

En l’acte central d’Esquerra Republicana a Cornellà també hi ha participat Ernest Maragall, que ha fet una apel·lació directa a Xavier Trias: “Que no sigui el còmplice necessari de la nova operació d’Estat” a Barcelona. L’alcaldable republicà a la capital ha alertat d’aquesta manera sobre el risc que té la ciutat: una aliança de Junts i el PSC amb el “suport entusiasta” del PP. El candidat republicà ha constatat que “ja és evident que no guanyarà”. Per això, ha exigit al seu rival que “no faci costat ni per acció ni per omissió a aquells que només busquen mantenir el domini dels grans poders de l’Estat” i que “no ajudi al projecte unionista que hi ha en marxa”. També ha apuntat contra els socialistes: “Volen convertir-se en un gran matalàs per ofegar aquest país. Però no ens deixarem ofegar”.

rufian papereta acte erc   Carlos Baglietto
Foto: Carlos Baglietto

Rufián: "Balmón, Parlon, tic, tac"

Gabriel Rufián s'ha centrat en la seva pròpia batalla contra Núria Parlon a Santa Coloma, a qui veu "molt preocupada" per la seva irrupció a la política municipal. I, des de la Fira de Cornellà, l'alcaldable republicà i portaveu d'ERC al Congrés ha denunciat que “el PSOE ha convertit les nostres ciutats en cortijos”. Però ho ha lligat amb el canvi d'ubicació, carregant contra “els qui han guanyat tant que es pensen que Cornellà i Santa Coloma són seves”. Des d’aquest feu socialista, el dirigent republicà ha instat a tombar-ho: “Ja n’hi ha prou de señoritos. Qui estigui fart de cortijos i señoritos, que voti republicà”. I ha acabat fent aixecar el públic: "(Antonio) Balmón, Parlon, tic, tac, tic, tac, tic, tac".

manifestant acte central erc  - Carlos Baglietto
Foto: Carlos Baglietto

Tímida protesta contra Cambray

"Cambray dimissió!". Tres manifestants espontanis s'han colat i han intentat interrompre aquest dissabte l'acte central d'Esquerra Republicana a la Fira de Cornellà de Llobregat. Ho han fet mentre intervenia el portaveu al Congrés dels Diputats i alcaldable a Santa Coloma, Gabriel Rufián, i han exigit la dimissió del conseller d'Ensenyament, present al míting dels republicans. Ràpidament, sense incidents, els agents de seguretat els han fet fora del recinte. La resta de l'acte ha transcorregut amb normalitat