La irrupció de Xavier Trias a les eleccions municipals de Barcelona ha sacsejat el tauler de joc dels últims mesos. I la polarització d’aquesta precampanya gira al voltant de la figura de l’exalcalde. Ho ha fet l’alcaldessa de Barcelona i també ho fan des de la candidatura d’Ernest Maragall. La voluntat de l’alcaldable d’ERC, que busca repetir la victòria de 2019, és la de “distingir-se” de la resta de candidats, especialment del de Junts per Catalunya. I en ell posa el focus, a qui acusa de perseguir “pactar amb el PSC” per a “repartir-se al poder”. Però no s’ha quedat aquí, sinó que també ha criticat que Trias posi una “catifa vermella” a les grans empreses en detriment de l’interès general, defugi el debat nacional o “amagui les sigles” del seu partit.

📅 Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

Ha estat aquest dimecres en una atenció als mitjans abans de la inauguració de la seva seu de campanya, al carrer Sardenya. Després que Joana Ortega —número sis de Trias— hagi obert la porta a pactar amb el PSC i el PP, Ernest Maragall ha denunciat que, per a Junts, “la millor opció és replicar el que ja estan a la Diputació de Barcelona, pactar amb el PSC” i ha considerat que això “il·lustra que ells no estan parlant de Barcelona, sinó de redistribucions de poder”. Però també ha aprofitat unes declaracions del mateix Trias en què defensava posar la “catifa vermella” als empresaris. I s’hi ha contraposat: “El contrast és immediat i notori. Amb les grans empreses ens hi hem d’entendre i arribar a acords si és possible. Però hem de representar l’interès general de la ciutat i no entregar-la com ja va passar en el primer mandat del senyor Trias”.

📝 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

Però el candidat d’ERC a Barcelona no s’ha quedat aquí. També ha acusat Xavier Trias de voler defugir el debat nacional de Catalunya: “Avui sabem que hi ha una renúncia explícita a parlar de la llibertat del país”. A això hi ha sumat la “voluntat explícita d’amagar les sigles del seu partit”. En aquest sentit, Ernest Maragall ha reblat: “S’avergonyeix de la seva força política. Com es pot ser candidat a ser alcalde de Barcelona sense explicitar a quin espai pertanys o amb quina ideologia et sents més identificat?”.

Revertint la tendència?

Des de l’equip d’Ernest Maragall sostenen que l’efecte Trias va existir amb la seva irrupció en la precampanya però que ja s’està desactivant. Segons fonts del seu entorn, en les últimes setmanes estan evidenciant “dues tendències”: a la baixa del candidat de Junts per Catalunya i a l’alça de l’alcaldable d’Esquerra Republicana. Ara mateix, sempre segons aquestes mateixes fonts, la cursa de Barcelona tornaria a estar en una situació de quàdruple empat entre ERC, Junts, el PSC i els comuns.