“No podem confiar-nos ni resignar-nos”. Aquest ha estat un dels principals missatges d’Ernest Maragall, alcaldable per Esquerra Republicana a Barcelona, l’endemà de l’enquesta d’ElNacional.cat sobre les eleccions municipals 2023, que el situa en última posició de la cursa a quatre, a molta distància de l’exalcalde Xavier Trias. Justament, el dirigent republicà ha llançat un dard cap al candidat de Junts, que substitueix Elsa Artadi: “Hi ha qui es presenta per culpa de. Jo em presento gràcies a. Nosaltres no venim per obligació, sinó per convicció”. També ha disparat contra el PSC, que assegura que cada cop està més a la dreta, i contra els comuns, que considera atrapats en el "dogmatisme". A tort i dret.

📝 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats


Maragall ha comparegut davant del plenari del 39è Congrés d’ERC, que se celebra aquest dissabte a la Fira de Lleida. I ha denunciat que “hi ha gent que vol que res no canviï i que Barcelona continuï trossejada, petita i dividida” i que “intenten que el país quedi bloquejat”. En aquest punt ha posat l’exemple de les negociacions pels pressupostos de la Generalitat, bloquejades tant amb el PSC com amb Junts. Davant d’això, l’alcaldable republicà ha reivindicat que “hi ha una alternativa al model caduc, que es diu Esquerra Republicana de Catalunya”.

Enquesta ElNacional.cat

L'enquesta que aquest divendres va publicar ElNacional.cat, elaborada per l'Institut Feedback, reflecteix que Xavier Trias lideraria amb un clar marge, en aquests moments, la cursa electoral cap al diumenge 28 de maig. Segons el sondeig, Junts per Catalunya s'imposaria amb el 23,1% dels vots, fet que es traduiria en una forquilla d'11-12 regidors per a l'alcaldable Trias. El segon millor posicionat és el candidat del PSC, Jaume Collboni, que obtindria un 19,26% dels sufragis i tindria una representació de 8 a 9 edils. Precisament, aquest dissabte, Collboni —que aquesta setmana ha anunciat que deixava la primera tinença d'alcaldia per centrar-se en la campanya electoral— ha destacat que el sondeig publicat per aquest diari indica que "el PSC té força i podem ser el partit guanyador de les eleccions municipals".

Així doncs, el socialista desplaçaria l'alcaldessa Ada Colau a la tercera plaça. Barcelona en Comú cauria al 16,68% de les paperetes, quatre punts percentuals menys que els vots que Colau va aconseguir el 2019. Alhora, els comuns passarien dels 10 regidors actuals a tenir-ne 8 o un màxim de 9. Per la seva banda, Ernest Maragall passaria de ser primera força —els republicans van aconseguir la victòria en els últims comicis— a la quarta posició. Maragall es quedaria amb el 15,99% dels vots i 7-8 representants.