L’efecte que fan les portades d’avui és que els diaris havien triat el resultat del debat de candidats abans que es produís, o bé que ens volen vendre les seves preferències a l’hora d'informar de la contesa televisiva. Si abans de l'anomenat "debat decisiu" haguessis fet el pronòstic dels guanyadors segons cada diari, l’hauries encertat: coincidiria amb el que es veu a les primeres pàgines d'avui. En fi, potser tot això és poc científic, encara que no deixa de ser curiós com n’és de fàcil d’encertar les portades.

També criden l’atenció les contorsions i cabrioles que fan els titulars per deixar caure el missatge que encaixa amb els desitjos electorals dels diaris i semblar imparcials. La Vanguardia titula amb dos fets amb què hi està d’acord qualsevol que hagi vist el debat. Efectivament, Sánchez va refusar el pacte amb Ciutadans i les dretes es van barallar. Escrit així, però, sembla que una cosa sigui conseqüència de l’altra, d’una banda i, de l’altra, sembla una mica obvi que al debat es va barallar tothom contra tothom, com és natural en qualsevol esdeveniment d’aquesta mena. Fa una mica estrany.

El País i l’Ara, en canvi, trien només un d’aquests dos elements per al seu titular de portada. El diari madrileny opta per la trifulga entre Casado i Rivera, com volent dir que Sánchez està per sobre de la bronca —cosa que el deixa molt presidencial. El diari barceloní s’estima més obrir amb el rebuig de Sánchez a un acord amb els de Rivera. El Periódico passa dels fets i titula amb una valoració encomiàstica de Sánchez —es coneix que no es fien dels seus lectors i potser sospiten que si els hi expliquen els fets podrien arribar a una altra conclusió no controlada.

A El Mundo, el mateix debat té el resultat contrari. Es veu que qui es va barallar van ser Sánchez i Rivera i el que queda per sobre del mullader és… Casado. L’ABC, en canvi, neda i guarda la roba: diu que el perdedor és Sánchez i que els dos líders de la dreta “s’imposen”.

Diumenge se sabrà si, entre els electors, els debats han decidit alguna cosa i quina. O no se sabrà mai. El que no ha canviat gens ni mica, com queda clar avui, són les actituds dels diaris. Entre tots aquests relats divergents, que fan passar les valoracions per informació, sura una pregunta. Cal explicar aquests debats en termes de guanyadors i perdedors, com un partit de futbol o com una cursa de cavalls? A la vista que d’un mateix debat se'n conclou una cosa i les contràries —segons el diari que llegeixis— queda una mica ridícul.

LV

EP

ARA

EPC

EPA

EM

ABC