Els socialistes volen posar fi a deu anys de procés. Així es presenta Salvador Illa a les eleccions catalanes del 14-F, i aquest és també el missatge que trasllada el govern espanyol. Aquest dijous ha estat Carmen Calvo, qui ha avisat que “aquesta temptativa històrica de l’independentisme s’ha acabat”. La vicepresidenta primera espanyola ha defensat que cal sortir de les dinàmiques dels últims deu anys de procés, i que per això “l’única solució per a Catalunya és el PSC”. Com ha fet Illa, ha apostat per l’aliança entre el PSC i els comuns a la Generalitat, deixant a una banda Esquerra Republicana.

En una entrevista aquest dijous al matí a SER Catalunya, la dirigent socialista ha descrit “l’últim episodi de l’independentisme” com un “intent esbojarrat i fracassat”. Per això, ha argumentat, cal passar pàgina, i no es pot fer de la mà del sobiranisme. “L’independentisme està intentant col·locar un missatge que ja no entra, excepte en termes identitaris i emocionals”, ha insistit Carmen Calvo, que ha dit que l’independentisme “porta deu anys en debats purament teòrics i nominals". Cal “treure Catalunya de la frustració”, i això només ho pot fer “qui estigui en l’espai del realisme”. Aquest és Salvador Illa.

Preguntada sobre possible aliances després del 14-F, la mà dreta de Pedro Sánchez ha apostat, com ja ha fet Salvador Illa, per governar de la mà dels comuns, com ja fan a l’Estat o a l’Ajuntament de Barcelona. Ha rebutjat dependre d’ERC, que ha rebatut que tampoc no garanteix l’estabilitat al Congrés dels Diputats. Ha posat l’exemple del decret dels fons europeus, convalidat la setmana passada a les Corts espanyoles. “Cal dir a Catalunya que el dia 15 cal obrir una nova porta a un espai radicalment diferent”, ha sostingut la vicepresidenta. I l’independentisme “haurà d’entendre que ha d’estar en uns altres paràmetres”.

Cavo també ha defensat el manteniment de les eleccions, negant qualsevol conxorxa amb el poder judicial. “Les eleccions les ha convocat el Parlament, que per cert està dissolt”, ha assegurat en aquest sentit. Ha carregat contra un govern “que s’atreveix a suspendre les eleccions” sense consens. “És il·legal en democràcia!”, ha denunciat. Ha subratllat la “curiositat” que els independentistes “s’aliessin” amb el PP i Ciutadans per a ajornar la convocatòria electoral.

La confessió de Bárcenas

La dirigent socialista també ha estat preguntada per la confessió de Luis Bárcenas sobre el finançament il·legal del PP. “En democràcia poden existir responsabilitats individuals”, ha assegurat”. Però això és radicalment diferent: “Són 30 anys sencers, amb un mètode establert, implicat tot un partit que anava a les eleccions amb millors armes que la resta, implicat un sector empresarial… Ho explica Bárcenas, que estava allà. Implica el president del govern espanyol”. Ha qualificat les explicacions dels populars de “insult a la intel·ligència”.