Sense necessitat de pactes, a les comarques de la Catalunya Central més de la meitat d'alcaldes han repetit en el càrrec, entre els quals els de tres capitals: Anna Erra a Vic, David Rodríguez a Solsona i Montse Venturós a Berga.

Un total de 83 alcaldes i alcaldesses del Bages, el Berguedà, el Solsonès, la Cerdanya i l'Anoia i 35 més d’Osona i Lluçanès ja tenien assegurat que tornarien a assumir el càrrec després de la nit electoral del 26-M. Són alcaldes que les eleccions els va atorgar directament recollir de nou la vara que els acredita per governar l'ajuntament.

Tot i que el mapa és fragmentat, la implantació d’Esquerra és molt transversal als municipis de l’interior de Catalunya i ha estat primera o segona força a la majoria. Destaca també el cas de la capital, on Anna Erra (JxCat) ha aconseguit una majoria històrica i de Berga, on Montse Venturós (CUP) ha revalidat l'alcaldia. 

ERC cedirà l'alcaldia un any a JxManresa

Valentí Junyent, JxCat, ha pres possessió aquest dissabte de la vara d'alcalde. Però serà només per un any. Un pacte signat just aquest divendres amb ERC converteix, de nou, Valentí Junyent, de Junts, en alcalde de la capital del Bages, com en els dos últims mandats. I just d'aquí un any, en un nou ple, s'investirà alcalde el republicà Marc Aloy per als tres anys següents.

Els republicans van guanyar els comicis per 10 vots i després de dues setmanes de negociacions, el 80% dels militants han avalat que l'actual alcalde en funcions i líder de Junts per Manresa, Valentí Junyent, governi durant any. A banda de l'alcaldia, l’acord ha d'incloure la distribució de les responsabilitats de govern.

ERC va guanyar les eleccions municipals a Manresa per primera vegada des de fa més de 80 anys. Amb Aloy, els republicans van obtenir 8 regidors, un més que en els comicis de 2015, i empatant així amb Junts per Manresa, que en aquest cas retrocedeix en un representant. Amb tot, la victòria s’ha decantat per deu vots, després que ho confirmés la Junta Electoral de la Zona tres dies després del diumenge electoral, quan el recompte de vots es va fer erròniament.

El PSC ha millorat resultats i ha obtingut 4 regidors i la CUP es manté en els 3 edils. Ciutadans també conserva els 2 regidors amb què va entrar a l’Ajuntament fa quatre anys, i VOX no aconsegueix entrar.

Manresa

Majoria absoluta històrica d’Anna Erra a Vic, que no oferirà responsabilitats a l’oposició

Vic no només han revalidat els quatre anys de govern d’Anna Erra, JxCat, en les eleccions del 26-M, sinó que ha més li han donat la majoria absoluta perquè governi amb “tranquil·litat”. Erra ha guanyat 11 de les 21 cadires del ple.

El pacte progressista d’esquerres que planava durant la campanya no ha estat possible, ja que ERC i Capgirem han repetit nombre de regidors, 5 i 4 respectivament. El PSC repetirà amb un regidor. En canvi, qui surt de la institució és la formació xenòfoba Som Identitaris, el nou partit de Josep Anglada fins ara Plataforma Vigatana, a qui la Junta Electoral va inhabilitar. Tots (ICV i Comuns) no han obtingut representació, igual que Ciutadans i el PP que es representaven per primera vegada.

L’alcaldessa ja ha assenyalat que es basarà en el diàleg per trobar “el màxim consens” en els projectes de ciutat però no "oferirà responsabilitats a l’oposició".

Vic

ERC repeteix la majoria absoluta Solsona, sense Vox ni Ciutadans

ERC ha guanyat les eleccions municipals a Solsona i ha revalidat la majoria absoluta que ostenta des del 2011. La meitat dels vots van ser per David Rodríguez, que serà alcalde per quart mandat.

Els resultats electorals a Solsona han deixat una fotografia gairebé idèntica a la de fa 4 anys, ERC suma 3 regidors, la CUP n’obté de nou 2, i el PSC, 1. La diferència és que per primer cop a la història de la ciutat, Ciutadans i Vox van presentar candidatura a la capital del Solsonès, però cap de les dues formacions ha obtingut representació.

En aquestes eleccions, Junts per Solsona va escollir Marc Barbens per fer front a l’hegemonia republicana, i que denunciava “la manca de dedicació” de l’alcalde per compaginar el càrrec amb el de diputat al Parlament. No ho ha aconseguit, i sembla que a Rodríguez no li és necessari per governar. Rodríguez va ser investit alcalde el 2010 després de la mort de Xavier Jounou i des del 2011 ERC governa amb majoria absoluta.

Solsona

Guiteras (ERC) serà alcalde per tercera vegada a Moià

Al Moianès les eleccions ho van deixar tot decidit amb majories absolutes tret de la capital, Moià, on Ara Moià finament governarà en minoria. L’alcalde, Dionís Guiteras va guanyar novament les eleccions municipals, però lluny dels resultats de l’any 2015, i va pedre fins a 4 representants. Aquests se’ls reparteixen Junts per Moià, com a segona força i 4 regidors, un més que el 2015, el PSC, que torna a obtenir un representant després de 8 anys i la CUP, que es presentava per primera vegada i ha entrat amb 2 representants.

Guiteras ha intentat arribar a algun acord amb Capgirem Moià, Junts per Moià i el PSC però no han considerat entrar a l’equip de govern. D'aquesta manera, serà alcalde per tercera vegada consecutiva

Amb tot, segons han destacat, la resta de partits ha manifestat la voluntat de treballar de manera conjunta “per garantir una pluralitat i enriquiment de les propostes programàtiques” a través de comissions reglades.

Moià

ERC i JxCat acorden un pacte inèdit a Manlleu

ERC i JxCat governaran per primer cop de bracet a Manlleu. El líder republicà Àlex Garrido havia ofert abans a JuntsxCat i la CUP entrar a l’equip de govern amb una proposta poc corrent: sumar només alguns dels seus regidors. Una opció que ha quedat descartada. Tal com va avançar El 9 Nou, l’acord amb Junts per Catalunya conformarà un equip de govern amb 14 regidors: els 9 d’ERC i els 5 que JxCat va aconseguir el 26-M, encapçalada per Arnau Rovira.

L’acord es va tancar aquest dijous al vespre en una reunió bilateral. Segons el mateix mitjà, però, el govern a tres ja va quedar descartat dimarts quan els cupaires van fer evident la falta de concordança entre “les polítiques d’esquerra” del seu programa i “les de dretes” de JxCat.

A diferència de fa quatre anys, la tercera força més votada a Manlleu va ser el PSC, amb tres regidors i la CUP, per la seva banda, passarà de quatre a tres edils. També ha obtingut representació el partit Som Identitaris, que recupera la representació que Plataforma per Catalunya havia perdut el 2015. Ciutadans i Manlleu En Comú Podem, per la seva banda, no van treure prou vots per entrar.

Manlleu

JxCat governarà en minoria a Igualada i les esquerres no arriben a un acord

L’alcalde de d’Igualada en funcions, Marc Castells (JxCat), governarà en minoria després d'haver passat dels 11 regidors als 9 regidors el 26-M. Les esquerres no han arribat a un acord per a arrabassar l'alcaldia a Castells i aquest ha fet públic el seu objectiu de “fer un govern inequívocament independentista”.

Les reunions entre Igualada Som-hi (PSC - Comuns - Igualada Oberta), ERC i Poble Actiu per presentar una candidatura conjunta no han arribat a l'acord però sí que han servit per "establir ponts i emplaçar-se a un treball conjunt davant el govern conservador, segons han informat en un comunicat.

ERC ha millorat els resultat a Igualada i s'ha enfilat dels 3 als 5. L’altra novetat és l’entrada de Ciutadans al ple municipal amb un regidor per primera vegada. A més, la nova candidatura Igualada Som-hi, que agrupa PSC, els comuns, Igualada Oberta i Candidatura del Progrés (IS - PSC - COM -IO - CP) suma 4 edils. La CUP manté resultats i obté 2 regidors.

Igualada

La CUP de Berga governarà en solitari i "sense aliats prioritaris"

La CUP de Berga es va quedar a les portes de la majoria absoluta el 26-M i governarà en solitari i "sense aliats prioritaris", tal com van fer el passat mandat amb 6 regidors. L’alcaldessa, Montse Venturós, ha assegurat que amb els resultats a la mà, "és una obvietat" que la seva inhabilitació no ha condicionat el vot dels berguedans.

En aquest mandat, Venturós no descarta acords puntuals amb altres forces, també amb JxCat.

La llista cupaire va quedar a més de 1.000 vots de diferència de la segona força més votada, JxCat. Els anticapitalistes han obtingut 8 regidors, per 6 de la candidatura de Junts, quan ara fa quatre anys els van separar tan sols 58 vots de diferència. ERC ha perdut suports i passa de 3 a 2 regidors, mentre que el PSC aconsegueix mantenir el seu representant a l’Ajuntament. En canvi, Iniciativa per Catalunya Verds desapareix del mapa de representació municipal en perdre el seu únic edil.

Berga