El coronavirus no es pot convertir en una barrera perquè ningú quedi exclòs de les properes eleccions al Parlament, tampoc els malalts de Covid-19 o les persones que estiguin aïllades com a sospitosos de tenir la infecció. La conselleria d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència ha elaborat un document, que haurà de servir de base al Procicat, en què planteja mesures concretes per fer possible la màxima normalitat i seguretat en el funcionament d’aquest procés electoral, previst per al 14 de febrer.

El document parteix de la premissa que no hi ha previsió de canvis radicals en l’evolució de la pandèmia en els pròxims mesos i, per tant, les eleccions es podran celebrar “amb quasi total seguretat dins la nova normalitat”. El document planteja les mesures dirigides a minimitzar els riscos de contagi i alhora garantir el dret a vot de tota la ciutadania.

Bernat Solé Exteriors - Sergi Alcazar

El conseller d'Exterior, Bernat Solé, en una imatge d'arxiu / Sergi Alcàzar

Tres cues

Els punts centrals de les propostes es dirigeixen a garantir la màxima seguretat en els col·legis electorals, tenint en compte la necessitat de preservar el dret a vot de malalts i persones en quarantena.

En aquest apartat, es proposa que els col·legis, a banda de preservar la distància de seguretat -si cal, habilitant més espais- i a més de garantir personal de control i protocols de neteja i desinfecció-, organitzin circuïts d’entrada i sortida per accessos diferents i amb cues al carrer per minimitzar l’ocupació del local. Es proposen fins a tres cues: la dels votants, la de les persones vulnerables i, una tercera, per a persones contagiades, contactes estrets i sospitosos, que “hauran de dur un certificat autoresponsable de desplaçament”.

Suspendre confinaments 30 minuts

L’informe, que recomana el vot per correu, apunta que se sol·licitarà la suspensió dels confinaments de contagiats, contactes estrets i sospitosos amb la finalitat d’exercir el sufragi. “Aquests col·lectius disposaran de 30 minuts que hauran d’esmerçar estrictament en desplaçar-se al local electoral, votar i tornar a la seva residència”. Per tant, aquest dret només el podran exercir aquelles persones que en el moment del confinament resideixin dins de la seva zona de la secció censal.

Per raons d'higiene no serà necessari lliurar el sobre al president de la mesa i n’hi haurà prou amb mostrar que només s’introdueix un sobre a l’urna. Es recomanarà dur el vot preparat de casa i es facilitarà la descàrrega de paperetes i sobres a través d’internet.

Es demanarà a la Junta Electoral Central que quedin exclosos els majors de 65 anys com a membres de les meses electorals, atesa la seva condició de col·lectiu vulnerable.

Suspendre esport escolar

Es recomanarà que els equipaments públics que cedeixin els seus locals com a seus electorals cancel·lin la seva activitat l’endemà de les eleccions per poder realitzar les corresponents tasques de desinfecció.

Se sol·licitarà a les autoritats competents la suspensió de l’esport escolar i federat que es practiqui en pavellons esportius durant la jornada de reflexió i la jornada electoral per poder alliberar els equipaments per al seu ús com a local electoral.

Franges horàries

Se suggerirà als ciutadans que exerceixin el seu dret a vot dins d’unes determinades franges, en el benentès que no serà obligatori seguir aquestes indicacions, per la qual cosa s’apel·larà al sentit comú dels ciutadans. Es reservaria les 2 primeres hores de la jornada electoral (9 a 11h) per als col·lectius de risc, amb el començament de la jornada; mentre que per a contagiats i sospitosos es reservaris els dues últimes hores (18-20h), i s’instaria la resta de votants a concentrar-se en la franja intermitja, entre les 18 i les 20 hores.

En l’informe s’ha desestimat dedicar dues jornades a la votació per les dificultats que representa des del punt de vist normatiu.

Carters habilitats com a custodis de vot

Igualment es recomarà l’ús del vot per correu i es demanarà a la JEC que la petició del vot per correu sigui telemàtica via certificat digitals. A mes, s’habilitaran els carters com a custodis del vot, la qual cosa permetrà realitzar el vot sense sortir de casa i lliurant la butlleta al mateix carter que faci l’entrega del material electoral.

També es contempla demanar un allargament dels períodes habilitats pel vot per correu si hi ha un alta incidència de la Covid-19 o confinaments inesperats.

Sol·licitud delegada de vot

A més, es facilitaran protocols per a l’apoderament de tercers per fer la sol·licitud delegada del vot per correu, es podria fer davant notari per videoconferència, i beneficiaria grups col·lectius especialment vulnerables com llars de gent gran i hospitals. De fet, en el cas d’hospitals i llars de gent gran, com a centres d’alt risc, es proposarà seguir el mateix procediment de vot utilitzat als centres penitenciaris.

També el vot des de l’estranger (CERA) es veurà afectat i es contempla la possibilitat de sol·licitar una ampliació dels terminis de sol·licitud i dipòsit de vot.

Mesa de partits

L’informe d’exteriors proposa crear una mesa de partits per informar de l’evolució de la pandèmia i l’afectació als preparatius de les eleccions (abans i després de la convocatòria). Aquesta mesa estarà integrada pel president del Parlament i dos membres de cada grup parlamentari i, un cop proclamades les candidatures, el president podria convidar a participar-hi representants de candidatures que no estiguin representats.

La mesa de partits, que tindrà caràcter consultiu i no vinculant, serà l’espai en què caldrà buscar el màxim consens en cas que es registrin “canvis de gran calat” i es proposa elaborar un quadre d’indicadors per a les decisions de caire polític a partir de la garantia que hi hagi possibilitat de deliberació i informació, igualtat d’oportunitat entre les candidatures per presentar programes i candidats, que la ciutadania pugui exercir el vot, que les eleccions es puguin organitzar amb normalitat a nivell operatiu i que el resultat de les eleccions pugui implantar-se.

L'informe elaborat pel departament d'Exteriors s'ha presentat avui al grup de treball interdepartamental del Govern i s'haurà de sotmetre a la consideració del Procicat.