Els membres de la Mesa del Parlament que acompanyaven Carme Forcadell en tot el procés de l'1-O s'asseuran al banc dels acusats del TSJC aquest mes de novembre. Ja hi ha data per al judici. Serà els dies 19, 20, 21 i 22 de novembre en sessions de matí i tarda.

Lluís Corominas, Lluís Guinó, Ramona Barrufet, Anna Simó i Joan Josep Nuet, i amb ells l'exdiputada de la CUP Mireia Boya, s'enfronten a un delicte de desobediència que podria comportar penes d'inhabilitació.

El cas neix al TSJC després d'aprovar les lleis del Referèndum i de Transitorietat Jurídica l'octubre del 2017. El novembre del 2017 Pablo Llarena va reclamar la causa al TSJC per unificar els processos. Però al final de la instrucció, i quan ja estava a punt d'obrir-se el judici oral, Manuel Marchena va decidir retallar i enviar a Catalunya els membres de la Mesa, que només se'ls havia de jutjar per desobediència. 

Amb totes les declaracions preses, i fins i tot amb l'escrit d'acusació de la fiscalia fet, el Tribunal Superior de Justícia va designar la sala que els ha de jutjar i va començar els tràmits finals per al judici. Jesús María Barrientos, Mercedes Armas i Carlos Ramos encaren el tram final d'aquest procés, que finalment es jutjarà durant una setmana, en sessions de matí i tarda, després de les eleccions al Congrés dels Diputats.

Entre els testimonis que hauran de declarar hi ha Xavier Muro, secretari general de la cambra en aquells moments; Ernest Benach i Núria de Gispert, expresidents del Parlament; Pere Sol, lletrat i ex-secretari general, i Joan Vintró, exlletrat i membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional.