Ja és oficial. El Tribunal Constitucional ha suspès la resolució de ruptura que el Parlament de Catalunya va aprovar aquest dilluns amb els vots dels 72 diputats de Junts pel Sí i de la CUP. Després que aquest dimecres l’advocada general de l’Estat, Marta Silva de Lapuerta, presentés l’acord d’impugnació de la resolució del Parlament al TC, el ple ha suspès la declaració.

La providència del TC recull punt per punt en 26 pàgines la resolució sencera publicada pel Parlament i el seu annex. A cada punt hi ha els articles corresponents de la Constitució i de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya que responen a la seva impugnació. Les deu claus de l'admissió a tràmit i suspensió automàtica són:

1. Inconstitucional i nul

El març del 2014 ja es va declarar com a “inconstitucional i nul” el principi de la declaració sobiranista i del dret a decidir del Parlament de Catalunya que exposa que “el poble de Catalunya té caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà”.

2. Pèrdua de supremacia de la Constitució

La resolució també es suspèn perquè anul·la la primacia de la Constitució espanyola en el territori de Catalunya.

3. Lleialtat constitucional

La resolució del Parlament planteja el reconeixement de la sobirania de Catalunya, atribueix el poder de decidir al Parlament, declara l’inici del procés i convida a no supeditar-lo a les decisions de l’Estat espanyol. Segons el recurs presentat al TC, això vulnera articles de la Constitució i de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya que estableixen que el Parlament ha d'actuar amb “lleialtat constitucional”.

4. Sobirania a l'espanyola

“La sobirania nacional resideix en el poble espanyol, del qual emanen els poders de l’Estat”. Aquest és el segon apartat del primer article de la Constitució espanyola i, en cas que la resolució del Parlament fos acceptada, suposaria vulnerar-lo. Això crearia “tensió entre el poble espanyol i una part del mateix” perquè suposaria admetre que una part dels ciutadans poguessin obrir un procés constituent “per la seva única voluntat”.

5. Principis vulnerats

A ulls del TC, si no es suspèn la resolució representaria acceptar que “el poble català és titular d’una sobirania nacional diferent de la del poble espanyol” i s’infringiria un altre article de la Constitució, el 9.1, que estableix que “els ciutadans i els poders públics estan subjectes a la Constitució i a la resta de l’ordenament jurídic”.

6. Desapoderament ciutadà

Sobre el setè apartat de la resolució del Parlament, que parla sobre “l’apoderament de la ciutadania” a través de la participació directa, l’acord alerta que la realitat és que “es produeix el desapoderament dels ciutadans” que, a més a més, queden “privats dels seus drets” i “desposseïts del seu dret a la tutela judicial efectiva”.

7. Constitucional, però suspès

El recurs presentat pel Govern espanyol ha impugnat la totalitat de la resolució encara que hi hagi apartats que no siguin inconstitucionals perquè aquests “s’integren a la declaració com un tot” i “perden el sentit”.

8. Tots avisats

Tot això serà notificat personalment a la presidenta del Parlament i de la Mesa, Carme Forcadell, al president en funcions, Artur Mas, a tots els membres de la Mesa del Parlament i a tots aquells que formin part del govern en funcions i, quan pertoqui, del nou govern.

9. KO final a l'annex

Per acabar-ho de rematar, el recurs exposa que l’annex “al·ludeix a les diferents iniciatives polítiques i jurídiques” i alerta que això “no enumera els drets fonamentals” i que, a més a més, aquestes mesures “no corresponen a les competències de la Generalitat”.

10. Prohibit seguir la resolució

No es podrà admetre a tràmit el debat o votació de la resolució, queda exclosa tota iniciativa que “pretengui” donar compliment a la resolució i veten la promoció de la iniciativa. Si això no es compleix, els membres de la Mesa del Parlament i del Govern en funcions corren els risc que se’ls suspengui de les seves funcions per “delicte de desobediència”.