La ministra d'Afers Exteriors, Arancha González Laya, ha anunciat aquest dijous un principi d'acord amb el Regne Unit que permet l'aplicació a Gibraltar de polítiques i programes de la Unió Europea com l'acord Schengen o un règim duaner en matèria de tràfic de mercaderies i transport. Es tracta d'un pacte temporal a l'espera que hi hagi un acord definitiu entre els 27 membres europeus i Londres.

En una roda de premsa a Moncloa per informar sobre l'estat de les negociacions amb el Regne Unit sobre Gibraltar, la ministra ha assenyalat que en aquest principi d'acord s'incorporen també mesures de competència lleial en el fiscal, mediambiental i social.

"Fem caure barreres per construir una zona de prosperitat compartida", ha assenyalat González Laya. Amb el principi d'acord ha subratllat que "s'aplica Schengen sobre Gibraltar amb Espanya com a responsable".

Pactes 'in extremis' per evitar un Brexit dur

González Laya ha valorat que "avui és l'inici d'una nova relació" i ha aclarit que l'acord assolit servirà de "fonament d'un futur tractat entre la UE i el Regne Unit pel que fa a Gibraltar", ja que el Penyal va quedar fora de l'acord sobre la relació futura pactat entre Londres i la UE el passat 24 de desembre.

L'acordat, ha precisat, ja ha estat remès a les autoritats europees perquè puguin elaborar unes directrius de cara a la negociació de l'acord sobre Gibraltar, que ha confiat que pugui estar tancat en un termini de sis mesos.

La cap de la diplomàcia ha reconegut que han estat "sis mesos de feina intensa i dues nits en blanc" abans de poder assolir aquest principi d'acord, que buscava evitar "l'únic Brexit dur" a tota la UE. A més, ha recalcat que "tot això es fa sense perjudici de les pretensions irrenunciables" respecte a la sobirania de Gibraltar del Govern espanyol, com també del Govern britànic, "que han quedat salvaguardades".