L'aliança amb Esquerra Republicana i la dependència directa de Pedro Sánchez de l'independentisme català té els seus efectes. Durant el ple extraordinari del Parlament per respondre a la decisió de la Junta Electoral Central d'apartar el president de la Generalitat, Miquel Iceta ha deixat clar que el seu grup "no la comparteix". I ha afegit: "Per defensar les nostres institucions, anem junts". 

A criteri dels socialistes catalans, "la JEC s'hauria hagut d'inhibir", perquè "l'eventual inhabilitació" del president "només pot derivar-se d'una sentència judicial ferma". El líder del PSC ha explicat que només acceptaran que se cessi Quim Torra si qui ho fa és el Tribunal Suprem. Així mateix, s'ha sumat a les tesis que apunten a una maniobra del conservadorisme espanyol per atemptar contra l'acord ERC-PSOE. "Res del que està passant aquests dies és aliè al debat d'investidura", ha sentenciat. 

Les paraules d'Iceta van en línia amb la proposta de resolució que el seu partit ha presentat al Parlament. Si ahir ja van expressar els seus "dubtes seriosos" sobre el fet que la Junta Electoral Central, un òrgan administratiu, tingui competència per apartar un president de la Generalitat, avui han anat un pas més enllà. Els d'Iceta han presentat una proposta de resolució en la qual "conviden" la Mesa del Parlament a presentar un recurs contra l'acord de la JEC. 

En essència, el contingut de la resolució del PSC coincideix en alguns aspectes amb alguns apartats de la de JxCat, ERC i la CUP. Concretament, els socialistes catalans "constaten que les causes de cessament del president estan previstes a l'Estatut, a la llei de presidència i al reglament del Parlament" i que la sentència d'inhabilitació del TSJC contra Torra, que ha motivat el veredicte de la JEC, "no és encara ferma". 

Pel que fa a l'escrit que proposa Catalunya en Comú, l'esperit és pràcticament calcat al de JxCat, ERC i la CUP, però modula més el to i evita qualsevol referència a l'autodeterminació. El text critica que la JEC "s'ha extralimitat en les seves funcions, vulnerant el dret al sufragi passiu" i rebutja tant la decisió d'inhabilitar Torra com Junqueras. Ho remata vinculant la resolució d'ahir a una "estratègia de la dreta i l'extrema dreta per interferir en el debat d'investidura".