A les 20h s'han fet públics els resultats dels sondejos a peu d'urna, elaborats per la cadena TVE i Forta (Federació d'Organismes i Entitats de Ràdio i Televisió Autonòmics). Aquests situen el Partit Popular com a força més votada, amb el 26,8% dels vots, traduïts en 114-118 escons. El segon lloc estaria ocupat per Podemos, que obtindria el 21,7% dels sufragis, convertits en 76-80 diputats. Tanmateix, les distorsions del sistema electoral farien que PSOE assolís més diputats, aproximadament entre el 81-85, sent la tercera força més votada a Espanya (20,5%).

El quart lloc seria per a Ciutadans, amb el 15,2%, i 47-50 escons. El seguiria Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), amb 9-11 diputats (2,5%), i els nacionalistes bascos, Eaj-PNV, amb 4-5 seients (1,1%). Democràcia i Llibertat obtindria 6-7 diputats (1,7%), i Unitat Popular-Izquierda Unida, sols 3-4 escons –amb 4,1% dels vots–, sent penalitzat així pel sistema electoral. EH Bildu també en trauria 3-4 (1%), i Coalición Canaria podria tenir 1-0 diputats, amb el 0,3% dels vots.

Implicacions

De produir-se aquest escenari, constituiria el pitjor resultat obtingut pels socialistes en democràcia. L'any 2011, el seu mínim històric, van aconseguir 110 escons amb Alfredo Pérez-Rubalcaba. Els populars caurien aproximadament en uns 70 escons, en comparació amb les eleccions anteriors. El bipartidisme de PP-PSOE es reduiria gairebé a la meitat: si en els passats comicis, ambdós sumaven entorn del 80% dels suports, en les actuals, sols n'obtindrien un 46%.

En conseqüència, el PP no sumaria majoria absoluta amb Ciutadans, i sols podria aconseguir-ho amb PSOE o amb Podemos, sent aquest darrer escenari menys factible.

Izquierda Unida quedaria reduïda a més de la meitat, alhora que UPyD i Unió quedarien expulsats del Congrés dels Diputats.

Catalunya

Segons les enquestes a peu d'urna elaborades per la cadena TV3, a Catalunya guanyaria la formació En Comú Podem, amb 12-13 diputats, seguida d'Esquerra Republicana, amb 9-11 escons; C's, 7-8; PSOE, 7-8; Democràcia i Llibertat, 6-7 i el PP, 5-6.

De produir-se aquest escenari, seria el segon cop que ERC s'erigeix com a segona força en unes eleccions, per davant de DiL.