El secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, José Luís Ayllón, ha explicat aquest matí que "l'executiu de Mariano Rajoy no acudirà al Congrés per sotmetre al control parlamentari" perquè, segons assegura, "ni pot, ni ha de fer-ho, en tant que està en funcions". Per als populars, després de les eleccions generals del 20 de desembre, "el nou Parlament no ha atorgat la confiança al cap candidat". Així, Ayllón reconeix la particularitat del fet, mentre assegura que "mai s’havia presentat al govern una iniciativa estant en funcions", i segueix negant la possibilitat de retre comptes davant les Corts Generals sobre l'activitat del seu executiu. Alhora, compara la petició que "l'executiu de la X legislatura" sigui controlat per la cambra de la XI, com amb demanar "que comparegui Felipe González".

L'acord amb la UE

A més, el govern espanyol es nega a comparèixer en Ple després que es fes públic l'acord que la Unió Europea vol subscriure amb Turquia, en virtut del qual la UE cedirà recursos a Ankara perquè hi retorni els refugiats que arribin a les costes gregues. La demanda havia estat processada pel PSOE. Així, la indignació no s'ha fet esperar. El portaveu dels socialistes al Congrés, Antonio Hernando, ha explicat que li semblava "insòlit que el senyor Rajoy pretingui no venir al Congrés a donar explicacions". Per a Hernando, "és un tema fonamental, estem parlant de vides humanes i de milers de nens i persones que ho estan passant molt malament". En conseqüència, el diputat del PSOE insta el PP a ser més "proactiu" en contra d'un preacord que "esperem que finalment no es faci realitat per a convertir Turquia en un autèntic camp de retenció de refugiats", ha explicat en unes declaracions a la cambra baixa. "No pot pretendre el govern d'Espanya tenir menys controls que quan estava en ple rendiment, que s'assabentin que han perdut la majoria absoluta", ha sentenciat el portaveu socialista. 

Per la seva banda, el diputat de Ciutadans (C's), Miguel Gutiérrez, ha assegurat que el fet és "summament delicat". "Dins l’espectre legal el govern no pot prendre aquesta posició sense estar mandatat per la cambra", ha dit Gutiérrez. Considera que cal consensuar la posició d'Espanya si hi ha una cimera on es parlaran aquestes qüestions amb la resta de països membre de la UE. Precisament, per evitar comparacions respecte del Consell Europeu on es va decidir la posició d'Espanya al Brexit –la hipotètica sortida de la UE del Regne Unit–, Ayllón ha diferenciat el control parlamentari de les compareixences informatives, com la que va tenir lloc per voluntat del ministre d'Afers Exteriors en funcions, José Manuel García Margallo.