El PNB es compromet a no facilitar l’aprovació dels pressupostos de l’Estat fins que no s’aixequi l’aplicació de l’article 155. Així ho ha assegurat el portaveu de JxCat, Eduard Pujol, després de reunir-se amb el president del partit basc, Antoni Ortuzar. Una delegació de la llista del president s’ha desplaçat aquest diumenge fins a Bilbao per a participar dels actes de l’Aberri Eguna, el Dia de la Pàtria Basca. “Amb el 155 no juguem”, ha advertit Ortuzar.

“Hem estat parlant amb el PNB de mantenir el compromís de no aixecar la negociació dels pressupostos fins que s’hagi aixecat el 155”, ha explicat Eduard Pujol en una atenció als mitjans després de la trobada. “El PNB és conscient de la força que té per frenar aquest estat de brutalitat i atac als drets fonamentals. Avui som els catalans, però demà serà qualsevol causa”, ha afegit.

En els mateixos termes s’ha expressat Ortuzar durant el seu discurs de l’Aberri Eguna, que s’ha servit de la ironia per referir-se al suport de Ciutadans als pressupostos del Govern espanyol. “Aquí estem nosaltres, mantenint la vela malgrat les alertes taronges, que no ens faran canviar de postura”, ha assegurat. “La nostra posició és clara i és una qüestió de principis: amb el 155 no juguem”, ha reblat.

“La mera existència del 155 i l’aplicació que s’està fent d’ell a Catalunya són un atac també a Euskadi i a la nostra idea de l’autogovern”, ha afirmat Ortuzar. “Nosaltres volem que els autogoverns català i basc estiguin exclusivament en mans dels seus legítims representants. No volem gent a la presó per defensar idees polítiques”, ha denunciat.