El CESICAT té substitut: l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya. El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimecres el projecte llei de creació d’aquest organisme, que serà l’encarregat de planificar, gestionar, coordinar i supervisar la ciberseguretat a Catalunya. Ha estat aprovat amb els vots a favor de JxSí, PSC i CSQP. Ciutadans hi ha votat en contra i el PPC i la CUP s’han abstingut.

El text aprovat crea l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, que substituirà el Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT). La seva missió és prevenir, respondre i investigar incidents o amenaces a les xarxes de comunicacions electròniques i sistemes d’informació públics, minimitzar els danys i els temps de recuperació, i col·laborar amb els cossos policials i les autoritats judicials.

La iniciativa ha arribat al ple d’aquest dimecres després que un dictamen del Consell de Garanties Estatutàries conclogués, a petició de Ciutadans, que la lletra g de l’apartat 4 de l’article 2 d’aquesta llei vulnera articles de la Constitució espanyola i l’Estatut de Catalunya. Concretament, el CGE va establir que Catalunya pot tenir la seva agència de ciberseguretat, que protegeixi i defensi els equips i xarxes informàtiques, però no analitzar ni investigar els atacs que puguin patir. El debat polític ha estat marcat per si era un "CNI català" o no, un fet que JxSí ha negat.

Els diferents grups havien presentat 28 esmenes (10 de Ciutadans, dos del PSC, dos de CSQP, sis del PPC i vuit de la CUP), i set de subsegüents al dictamen del CGE. Totes, excepte la subsegüent 4 -sobre la capacitat de l'agència per investigar i analitzar els ciberincidents i ciberatacs-, han estat rebutjades.