Quatre partits s'han sumat aquest dijous a l'anomenat “pacte antigihadista”, subscrit per PP i PSOE el febrer del 2015 i del qual en són també part Coalición Canaria, Foro Asturias i UPN. Els nous signants són: Ciutadans, UPyD, UDC i PAR.

"Aquí no sobra ningú, aquí no som ni petits ni grans", ha dit el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que presidia la reunió del pacte.

Esquerra Unida, CDC, ERC i el PNB no han volgut adherir-s'hi. Fernández ha assegurat que tenen la porta oberta per sumar-s'hi. Podem no comparteix alguns punts del pacte i té l'estatut d'“observador”.

El candidat de Democràcia i Llibertat a les eleccions del 20D i dirigent de CDC, Francesc Homs, ha advertit que aquest partit no té voluntat de “fer de palmer” del PP i ha ironitzat sobre l'exclusió de la reunió: "Sembla que ja apliquen la desconnexió”.

Fernández ha subratllat que davant de la gravetat de l'amenaça del terrorisme gihadista és "lògic" que tots els partits actuïn units.

Durant la trobada, el líder de C's, Albert Rivera, ha manifestat que, com el PSOE, s'oposa a la presó permanent revisable que es va incloure entre les reformes penals derivades d'aquest pacte i que el PP va aprovar aplicant la seva majoria absoluta.

Josep Sánchez Llibre, en representació d'UDC, ha assenyalat que no hauria estat de més que el Govern convoqués a aquesta trobada el líder de Convergència Democràtica, Artur Mas.

Els vuit punts del pacte

1. Modificació del Codi Penal per redefinir el delicte de terrorisme i recollir les "noves amenaces" en aquest camp en una proposició de llei sobre mesures de lluita contra el terrorisme gihadista (aprovades al març pel Congrés).

 

2. Aplicar la "màxima pena privativa de llibertat" als delictes de terrorisme amb resultat de mort. Des del juliol passat és la presó permanent revisable, figura introduïda pel PP amb l'oposició dels socialistes.

3. Impulsar reformes legislatives perquè jutges, fiscals i Cossos de Seguretat siguin més eficaços en la investigació del terrorisme.

4. Mantenir vigent la memòria de les víctimes del terrorisme i el reconeixement que mereixen elles i el seu entorn.

5. Garantir els recursos necessaris en l'Administració de Justícia, Cossos de Seguretat de l'Estat i els serveis d'intel·ligència.

6. Posar en marxa polítiques actives eficaces en l'eradicació de qualsevol forma de radicalització violenta, incloses les expressions de racisme, xenofòbia o discriminació, motivades per la intolerància respecte a diferents opinions, creences o confessions religioses.

7. Promoure a la UE i a les institucions internacionals polítiques de prevenció, persecució, cooperació i sanció penal contra el terrorisme.

8. Promoure a les Corts iniciatives inspirades en aquest acord amb el més ampli consens entre forces parlamentàries.