El jutge José de la Mata ha arxivat una denúncia de la Fiscalia de l'Audiència Nacional contra l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) per delictes de rebel·lió i sedició per haver aprovat una moció de suport a la resolució independentista del Parlament, anulada pel Tribunal Constitucional.

El magistrat de l'Audiència Nacional entén que la Constitució consagra "la més àmplia llibertat per a l'exposició i defensa públiques de qualssevol concepcions ideològiques, incloent-hi les que pretenguin per a una determinada col·lectivitat la condició de comunitat nacional".

El ministre no ho veu

Destaca a més que el ple de Sant Cugat va aprovar aquesta moció abans que el passat 2 de desembre el Tribunal Constitucional declarés la il·legalitat de la resolució independentista del Parlament i "no existia un mandat general a les autoritats i servidors públics d'abstenció d'opinar o posicionar-se ideològicament".

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, després del Consell de Ministres d'aquest divendres, ha assegurat no haver pogut llegir encara la interlocutòria del jutge. Tot i això, ha insistit que l'Ajuntament va exercir una funció "que el sobrepassava" i no va ser un "exercici de llibertat d'expressió", contràriament al que diu el jutge. Català ha defensat la denúncia de fiscalia dient que "defensa l'interès general".

Quatre ajuntaments més

Aquesta tracta d'una de les cinc denúncies que va formular la Fiscalia de l'Audiència Nacional contra cinc ajuntaments catalans per haver aprovat la resolució independentista: Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), Igualada (Anoia), Celrà (Gironès) i la Seu d'Urgell (Alt Urgell).

De moment, només han obert diligències per investigar aquests fets denunciats per la Fiscalia els jutges de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz i Fernando Andreu respecte als Ajuntaments de Celrà (Gironès) i la Seu d'Urgell, respectivament.