El Govern nomenat pel president de la Generalitat, Quim Torra, obté un suspens clamorós pel que fa al gènere. No només la composició de l'Executiu no assoleix la desitjable paritat home-dona sinó que es queda a anys llum: només 3 dones de 13 membres; de fet, 3 de 14 si s'inclou el president en el còmput.

Les conselleres són la titular d'Empresa i Coneixement i portaveu de l'Executiu, Elsa Artadi, de Junts per Catalunya (JxCat); Ester Capella, diputada d'ERC al Congrés, consellera de Justícia, i la fins ara també parlamentària republicana a Madrid Teresa Jordà, d'Agricultura. Els altres 10 titulars de departaments del Govern són homes.

Al govern de Puigdemont, amb el mateix nombre de responsables de conselleries —13— les dones eren quatre: Meritxell Borràs (Governació), del PDeCAT; Clara Ponsatí (Cultura), independent; i les republicanes Dolors Bassa (Treball i Afers Socials) i Meritxell Serret (Agricultura). Si bé es tracta d'una xifra també exigua, és un 25% superior en nombre de dones a la del govern Torra.  

'Home fort, dona forta'

És cert que hi ha equilibri al cim del govern, en tant que la figura de portaveu ha correspost a una dona, Artadi, i que, en la jerarquia interna de l'Executiu, la diputada de JxCat és, de fet, la "dona forta" mentre que "l'home fort" és el republicà Pere Aragonès, titular de la Vicepresidència i conseller d'Economia i Finances. Però la resta és un desert pel que fa a la presència de dones.

Algunes veus han atribuït en part aquesta situació al fet que la presència de consellers restituïts al Govern, 4 homes, reduïa el marge perquè hi poguessin accedir més dones. Però el cert és que la paritat tampoc es compleix si es contempla només la resta de membres de l'Executiu: 3 dones d'un total de 9 o 10, si es compta el president.

Un Govern jove

El nou executiu té un perfil molt jove, amb una mitjana d’edat de poc més de 50 anys (50,3). El més veterà és Ernest Maragall, que amb 74 anys torna al Govern de la Generalitat com a conseller d’Acció Exterior. Després d’una etapa al Parlament europeu, torna a formar part de l’executiu després de ser conseller d’Ensenyament en el govern Montilla. Entre els més experimentats es troben els titulars de Cultura, Justícia i Agricultura, Lluís Puig, Ester Capella i Teresa Jordà, respectivament.

Per contra, el més jove del Govern és el vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, de només 35 anys, que havia estat secretari d’Economia en l’anterior Govern i que pren el relleu d’Oriol Junqueras, empresonat al centre penitenciari d’Estremera. Els consellers Jordi Puigneró, Miquel Buch, Chakir El Homrani i la portaveu Elsa Artadi es troben entre els més joves.

Perfils metropolitans

La majoria dels membres del Govern tenen en comú que provenen de les dues corones metropolitanes de Barcelona. Quatre consellers són de Barcelona, mentre que d'altres van néixer en poblacions properes a la capital catalana, com Jordi Puigneró (de Sant Cugat del Vallès) o Miquel Buch (de Premià de Mar).

Com perfils que provinguin d'indrets de l'interior de Catalunya es troben les republicanes Teresa Jordà, de Ripoll, i Ester Capella, de la Seu d'Urgell.