1. Tejada i el fiscal de Messi interrogaran Mas

A poc a poc es van coneixent detalls de la declaració del president Artur Mas com a imputat pel 9N. El fiscal en cap de Catalunya, Luis Romero de Tejada, també serà present durant la declaració davant el TSJC, el proper dia 13, acompanyant els fiscals Francisco Bañeres i Emilio Sánchez Ulled. Bañeres és el número dos de la fiscalia i el redactor de la querella, va ser el fiscal mediàtic del cas Palau, va portar el cas Carulla i el cas Messi. Sánchez Ulled va signar la querella que va encetar el cas Palau i se'l relacionava amb l'òrbita d'ICV. Ulled va ser president de la Unió Progressista de Fiscals.

2. Antifrau celebra la Hispanitat

El director de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso Laso, va ser un dels pocs, per no dir l'únic alt càrrec escollit pel Parlament de Catalunya, que va assistir a la Festa de la Hispanitat organitzada per la Delegació del Govern central a Catalunya.

3. La independència, barri a barri

El plenari de Sants-Montjuïc s'ha declarat a favor d’iniciar un procés constituent unilateral. Així ho va aprovar dijous arran d’una proposta de CUP-Capgirem Barcelona que va obtenir el suport de Barcelona en Comú, CDC, ERC i Unió.

4. Llanos de Luna, casolana

Un dels noms que ha sorgit per ocupar les primeres places del PP a Catalunya per a les eleccions generals és el de Llanos de Luna. L'eficient delegada del govern espanyol a Catalunya, però, es mostra sorpresa quan El Nacional li demana pel seu futur polític a Madrid. "Jo em vull quedar a casa meva, a Catalunya, em fa molta il·lusió inaugurar la restauració del Palau de Duanes", va explicar Llanos de Luna el mateix dia que presidia la signatura del conveni que finança amb més de 12 milions d'euros la rehabilitació de l'antiga seu de la Delegació del Govern central, del 1790.

5. El CIDOB tanca la seva àrea d'investigació més sobiranista

Crisi al CIDOB. La direcció del think tank que presideix l'exeurodiputat de CiU, Carles Gasòliba, ha tancat l’àrea de processos internacionals de secessió i n'ha acomiadat el seu responsable, Marc Gafarot, segons ha confirmat el mateix Gafarot en declaracions a El Nacional. Aquest think tank participat per la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i el Ministeri d'Afers Exteriors i Cooperació, entre d'altres, ha col·laborat estretament amb el principal think tank de l'Estat, el Instituto Elcano. La conferència a Brussel·les del mes de juliol d'aquesta àrea titulada "Catalunya 2030", que plantejava el supòsit d'un Estat català indepedent hauria estat la gota que hauria vessat el got.

6. La coral dels advocats, amb la mosca al nas

Passen baixos per la Coral del Col·legi d'Advocats. Un grup de cantants s'ha queixat que el degà del Col·legi, Oriol Ruscà, els enviï a cantar el 15 d'octubre a la Capitania General de l'Exèrcit de Barcelona, el mateix dia que es compleix el 75 aniversari de l'afusellament del president, i també advocat, Lluís Companys. La Comissió per la Dignitat ja s'ha posat en l'afer.

7. Felip VI, dimarts al Majestic

El rei Felip de Borbó vindrà dimarts vinent a Catalunya per primera vegada després de les eleccions del 27S. El monarca assistirà a la XVI Assemblea Anual del Fòrum Iberoamèrica que se celebrarà a l'Hotel Majèstic del Passeig de Gràcia de Barcelona, tot un museu de la història política catalana.

8. Guerra al PP per triar el portaveu

Batalla soterrada al grup parlamentari del PP per triar el portaveu. De moment, hi ha tres noms en ball. Primer, l'etern portaveu Enric Millo, home de confiança de l'encara presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho. Segon, Antonio Gallego, albiolista i actualment portaveu adjunt del partit al Congrés dels Diputats. La terna la completa Santi Rodríguez, veterà i professional portaveu adjunt del PP al Parlament i home de consens.

9. La desobediència serà silenciosa o no serà

Un dels punts ja acordats tant per JxSí com per la CUP és "l'anar exercint actes puntuals de sobirania". La convenció per fer-ho és exercir aquesta sobirania en "silenci". "Es poden fer actes de sobirania sense dir-ho, de fet, en el cas de la llei Wert, la consellera Rigau té una ordre perquè l'apliqui, això vol dir que sense dir-ho Madrid ja sap que desobeïm", assegura una diputada independent de JxSí.

10. Només una 'ciutadana' en l'acte del 12-O

A l'acte institucional de la Festa de la Hispanitat només hi va assistir una representant de Ciutadans. La diputada i advocada Carmen de Rivera, sempre professional i assistent regular als congressos de les altres formacions. Carmen de Rivera és una mica freelance dins el partit taronja, canta els Segadors als congressos dels partits sobiranistes i és des de fa més de 20 anys, la consultora legal de les lectores de Pronto. Hi escriu una secció d'assessoria legal per a les dones.

11. Unió posa dia per triar candidat

Unió Democràtica, l'històric partit ja extraparlamentari a Catalunya, decidirà el cap de llista per a les eleccions espanyoles el proper 17 d'octubre. La formació celebrarà un consell nacional on valorarà la posta a disposició del càrrec per part del seu líder, Josep Antoni Duran i Lleida, després de la patacada del 27S. De retruc, també es decidirà qui encapçalarà el cartell de les generals.

Postres de Músic

Escòcia i Catalunya, unides per un altre foc de germanor. El ball de Mariano Rajoy. I ja tenim aquí els millors vins catalans.